"Det är på tiden att vi människor tar vårt ansvar och vägrar reproduktion – för djurens, planetens och vår egen skull", skriver aktivisten Rebecca Zhu Hansson.
#debatt

Ta ansvar, vägra reproduktion

Rebecca Zhu Hansson
Rebecca Zhu Hansson
Djurrättsaktivist

Åsikterna i texten är skribentens egna.

Djurrättsorganisationen AV (Anonymous for the voiceless) lyfter idag en kontroversiell men viktig fråga: Kan man vara vegan och skaffa (biologiska) barn? I inlägget skriver organisationen: ”Barnen bad inte om att bli födda och kan växa upp till att bli icke-veganer; är det veganskt att ha dem?”

För att reda ut detta får vi först ta en titt på definitionen av veganism. Från Vegan Society’s hemsida: ”Veganism is a philosophy and way of living which seeks to exclude — as far as is possible and practicable — all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose.”

För att lyfta några saker som ofta ignoreras av förespråkare av barnafödande i debatten:

  • Ju fler människor, desto mindre utrymme åt djuren. Vi närmar oss åtta miljarder (!) människor på denna planet. Vi är mitt i en massutrotning av både djur och natur.
  • Veganer är också människor. Konsumenter. Medansvariga för djurförtrycket och förstörelsen av vår planet. Med vår blotta existens bidrar vi (oavsett om vi vill eller inte) till djurens lidande och förstörelsen av det som en gång var deras hem.
  • Det finns ingen som helst garanti för att barnet/barnen i fråga skulle förbli veganer under sitt/sina liv. Om man ska vara realistisk är det snarare en större risk att barnet/barnen faller för samhällsnormen som säger att det är normalt att äta djur och djurprodukter.
  • Det är varken nödvändigt eller gynnsamt för oss människor att skaffa biologiska barn. Jorden är full av redan existerande barn som är i behov av någon som tar hand om dem. Vi har även begränsade resurser som hade kunnat fördelas jämnare om vi inte varit så många.

Jag kände ett starkt behov av att lyfta dessa faktum efter att ha läst kommentarsfältet under AVs inlägg. Det är enligt mig extremt oroande att se så många människor som vill värna om djur och natur förespråka barnafödande, speciellt i nuläget med tanke på alla problem vi tampas med.

Vi är i ett krisläge. Djur och natur dör ut framför våra ögon. Vi är mitt i en pandemi som inte enbart drabbar oss människor utan även djuren. Samtidigt som detta sker, fortsätter vi att växa i antal. Trots vetskapen om att det kanske inte ens finns en framtid, fortsätter folk att trycka ut barn i hopp om att dessa ska ”rädda planeten” och städa upp vår röra. Hur kan vi?

Utöver de argument jag redan har lyft, finns det ännu en aspekt som talar emot barnafödande: barnets lidande. Bryr man sig inte om djurens eller planetens lidande (vilken man verkligen borde), kanske man bryr sig om sitt eventuella barns lidande. Ingen som lever i denna kaotiska värld har bett om att bli född. Vi alla som har levt här ett tag och som hunnit vara med om saker borde förstå detta argument. Med liv kommer medvetenhet och därmed även lidande. Alla barn som föds kommer någon gång under sin livstid tvingas genomlida:

  • Sorg i alla dess former
  • Sjukdomar och skador
  • Någon form av psykisk ohälsa
  • Stressen kring att försörja sig själv

I samband med denna debatt har jag många gånger fått frågan: ”Men varför tar du inte bara livet av dig då?” Svaret på den frågan är simpelt. Som det ser ut nu finns det inget smärtfritt, enkelt och kostnadsfritt sätt att ta livet av sig på. Det är just detta ovanstående argument bygger på. När man väl är född är det svårt att ta sig härifrån. Därför försöker vi som redan existerar göra det bästa av den tiden vi har här men det är svårt i en värld som kryllar av olycka, lidande och våld.

Sammanfattningsvis är det i grund och botten en egoistisk handling att skaffa biologiska barn. Det går inte heller i linje med definitionen av veganism då ökningen av människor är den största bidragande faktorn till djurens lidande. Därför bör man inte kunna kalla det veganskt att föda biologiska barn. Hoppas att du som läser detta fick dig en tankeställare och att du seriöst överväger att inte skaffa biologiska barn (om du nu inte redan har barn).

Det är på tiden att vi människor tar vårt ansvar och vägrar reproduktion – för djurens, planetens och vår egen skull.