“Pälsindustrin är svagare än någonsin. Så det är hög tid för oss djurvänner att agera in i det sista” skriver djurrättsaktivisten Richii Klinsmeister som bland annat är aktiv i Djurfront och kampanjen Stäng minkfarmen i Falkenberg. Foto: Jo-Anne McArthur
#debatt

Upp till kamp mot minkfarmerna

Richii Klinsmeister
Richii Klinsmeister
Djurrättsaktivist

Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu, under november och december, pågår förintelsen för minkarna på Sveriges minkfarmer. Cirka 650 000 individer kommer att gasas till döds innan året är slut. Det enda ”positiva” med den siffran är att antalet mördade minkar har halverats sedan 2015.

Enligt en prognos från Kopenhagen Fur, världens största pälsauktionshus, har även den globala minkproduktionen en nedåtgående trend. Kopenhagen Fur har meddelat att var fjärde anställd, omkring 130-150 personer, beräknas bli uppsagda inom kort.

Intresseorganisationen Svensk Mink går också på knäna och har inte ens kapital nog för medlemsavgiften till Lantbrukarnas riksförbund. Till råga på allt flydde Svensk Minks VD Johan Dalén den sjunkande skutan genom att fegt avgå när han insåg att han är på väg att förlora kriget mot djurvännerna.

Dalén har i princip varit hela pälsindustrins ansikte utåt och verkar ha haft som enda tydliga arbetsuppgift att föra krig mot djurrättsaktivister och andra meningsmotståndare. Lyckligtvis ersattes han nyligen av sin företrädare Jörgen Martinsson som mest är känd för sin okunskap och förlorade debatter mot djurvänner i media.

Pälsindustrin är alltså svagare än någonsin. Så det är hög tid för oss djurvänner att agera in i det sista för att övertyga de sista minkmördarna och deras familjer att lägga ner verksamheten nu när siffrorna är blodröda. Då många inom vår rörelse verkar vara av uppfattningen att minkfarmsmotstånd endast är vigt åt mer radikala grupper vill jag uppmana er alla att tänka till ytterligare och inte låta organisationsgränser stoppa er från att agera.

Djurrättsaktivister i Sverige har en lång och framgångsrik historia i kampen mot pälsindustrin. Tidigare fanns förutom minkfarmer, även räv- och chinchillafarmer. Den sista rävfarmen stängdes 2001 och den sista chinchillafarmen 2014.

Under en tioårsperiod har antalet minkfarmer i Sverige minskat med cirka sextio procent trots det eviga sveket från politiker. Allt tack vare djurrättsaktivisters kampvilja och gedigna motstånd. Demonstrationer, direkta aktioner, granskningar, etcetera. Det är det som har fått minkfarmar att gå i graven, en efter en. Lita aldrig på politiker.

Jag har deltagit i flertalet framgångsrika kampanjer mot enskilda minkfarmer i olika organisationer, till exempel i Skyberga, Svedala, Kode, Mark, Hjo och Svenljunga. Samtliga av dessa farmer är nu nedlagda.

Just nu är jag aktiv i kampanjen ”Stäng minkfarmen i Falkenberg”. Även om just denna minkfarmare är seg som agave så vet jag att vi kommer vinna till slut. Det gör vi nämligen alltid.

Framåt kamrater! Kom med i kampen för att stänga de sista minkfarmerna i Sverige och låt oss till varje pris krossa djurplågeriet och pälsindustrin.