Tema: Mjölk
Veganen, barnboksförfattaren och Robinsondeltagaren Jannika Navjord aktivistar i hemmet genom att göra bilder som utmanar mjölkpropagandan. Foto: Jannika Navjord
#krönika

Räta på ryggen veganföräldrar

Jannika Navjord
Jannika Navjord
Veganförälder

Åsikterna i texten är skribentens egna.

En gång var jag en aktiv aktivist. Jag sprang på allt från antipälsdemonstrationer till veganska matutdelningar. Det var då. Som småbarnsmamma klickar jag mest i rutan ”kommer” på Facebook, men utan att komma. Jag hinner helt enkelt inte.

Det här ger mig en känsla av att inte räcka till och att inte göra nog. Men då hörde jag ett samtal mellan ett av mina barn och ett annat:

– Mjölken får vi ju av korna!

– Nja… Vi tar mjölken från dem. Det är ju ingen ko som bara kommer och ger bort den, svarade min dotter.

Samtalet fick mig att förstå hur viktig jag som veganförälder är. Bilden av att kons mjölk är till för människan befästs redan när barnen är små, alltså så små att de inte ifrågasätter utan bara tar det som presenteras för dem som fakta. Genom bilder, sånger, böcker och filmer så lär de sig att kon är bondens och hör hemma på en bondgård, instängd bakom staket.

De får också lära sej att av kon får vi mjölk – utan att tänka på att mjölken egentligen tas från kon och borde vara kalvens. Kalven syns inte ofta på bild så den glöms bort och på så vis förstärks känslan av att mjölken bara är till för oss. Utopin av den lyckliga kon som glatt ger oss sin mjölk blir en självklarhet för barnen.

Vi föräldrar här ju ett enormt ansvar här, både att sålla lite i informationen men också att försöka väga upp med andra typer av bilder och filmer. Vi kan visa bilder på ko och kalv tillsammans, bilder på kalvar som diar och bilder på dem i det gröna utan bondgård och staket. Om du inte hittar sådana bilder gör som jag, rita egna!

Det kändes först lite fjantigt att bry sig om små detaljer som tecknade bilder i böcker, inte alls lika kraftfullt som att stå på en demonstration och visa vad jag tycker. Men efter att jag hört det där samtalet mellan barnen så insåg jag det fasiken är aktivism på hög nivå! Att få barn att ifrågasätta normer och fundera över hur det egentligen ligger till är ju värsta stora grejen!

Så alla trötta, upptagna veganföräldrar som liksom jag inte hinner delta i aktiviteter och demonstrationer för djuren: Räta på ryggen och håll huvudet högt! Det vi gör är fantastiskt! För barnen är framtiden och framtiden är vegansk.