Tema: Mjölk
"Genom min skoltid har jag hört både det ena och det andra om veganism. Men detta är något nytt!" skriver veganen Pella Wig, 14, om föreställningen att sojamjölk är feminint och komjölk är maskulint.
#krönika

”Sojamjölk? Då får du äggstockar!”

Pella Wig
Pella Wig
Högstadieelev

Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag var mindre stod jag bestämt upp för mina åsikter.  Vad det än handlade om. Jag sa precis vad jag tyckte och visade ingen nåd. Då hade jag inte ännu förstått vilket känsligt ämne veganism är för många. Genom åren har jag försökt att tämja min ilska, vara lugn och sansad och inte spotta ur mig några svidande sanningar. Men lätt är det inte.

Ta det här med sojamjölk och äggstockar, till exempel. Det är hemkunskap. Jag och tre killar, varav en är mjölkallergiker, skickas iväg till närmaste matbutik för att köpa växtbaserad mjölk och grädde till våfflorna vi ska laga. På bussen häver en av killarna, S, plötsligt ur sig:

– När man ska baka med växtmjölk blir ju allt bara hårt bröd!

De andra skrattar med. Jag ligger lågt. Provokationer har jag lärt mig att känna igen.

Någon timme senare, när våfflorna är uppätna och alla är till synes nöjda med konsistensen, vänder sig S till en annan av killarna, T, som jag vet varit inne på veganism tidigare. Som till exempel när han skrev en flera sidor lång uppsats om varför vegansk mat är bättre för planeten. S säger:

– Oj oj oj! Du har ätit våfflor med sojamjölk! Nu kommer du få äggstockar!

Genom min skoltid har jag hört både det ena och det andra om veganism. Men detta är något nytt! S menar alltså att det på något mystiskt sätt är feminint, tjejigt, att dricka sojamjölk – och att det är maskulint att dricka komjölk? Sexism och antiveganism på samma gång?

Jag väljer att inte säga något, trots att ilskan kokar i mig. Det blir lättast så.

I efterhand önskar jag att jag kommit på någon rapp replik som totalt fått tyst på S. Tyvärr är min hjärna uppenbarligen inte tillräckligt snabb.

Men mest tänker jag på T och varför det är så många fler tjejer än killar som är veganer. Förmodligen för att killar måste bryta mot den manliga normen att äta animalier. Tjejerna har det lättare. De liksom bara glider med på vegovågen och klarar sig själva, medan killarna skulle behöva en flytväst för att inte drunkna.

Kan vi på något sätt ge dem det? Lite extra peppande och stöttande så att veganismen blir något för alla, både tjejer och killar.

Det är kanske vad T skulle behöva för att förstå att man kan vara kille och vegan på samma gång. Utan att få äggstockar.