"Det är dags att samlas bakom två kraftfulla ord: Stoppa slakten", skriver Robin Jonsson som är webbutvecklare på anlib.se
#krönika

Stoppa slakten

Robin Jonsson
Robin Jonsson
Djurrättsaktivist

Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från Save movement som står utanför till Slakteriinspektionen som oanmält kliver in och nu senast Djurfront som kedjar fast sig. Den senaste tiden har många grupper stört och uppmärksammat dödsmaskineriet på landets slakterier. Djurrättsrörelsen kan inte längre se på när icke-mänskliga djur, var och en på löpande band, får livet brutalt taget och kroppen uppskuren. Det är dags att samlas bakom två kraftfulla ord: Stoppa slakten!

Det är en paroll som redan används inom djurrättsrörelsen och vi har har mycket att vinna på att använda den ännu mer. Det djurrättsliga budskapet är klart och tydligt vilket skulle kunna öka förståelsen för vad vi faktiskt vill. Det är också ett politiskt förslag som fler än bara veganer och djurrättare skulle kunna ställa sig bakom. Exempelvis visar en undersökning från 2017 att 47 procent av amerikanerna stöder ett förbud mot slakterier.  

Varför skulle en animaliekonsument ställa sig bakom ett sådant upprop? För det första tycker många att slakterier är otrevliga platser. För det andra börjar fler och fler förstå att animalier inte är så nödvändiga som de tidigare har trott. Men varje djurrättsförespråkare har nog märkt att faktisk omställning i vardagen verkar vara en riktigt tuff puckel för gemene man att ta sig över. Genom att slakterier förbjuds så kan den handlingsförlamade konsumenten med dåligt samvete pusta ut. 

Varför skulle då en djurrättare lägga energi på att prata om att stänga slakterier istället för att försöka få folk att bli veganer? Den vegovåg som drar över landet är mycket tack vare miljöfrågan. Det gör det svårt att föra djurrättsliga diskussioner som inte tas över av prat om klimatet, hållbarhet och ekologi och där måste vi erkänna att det faktiskt finns viss hållbar animaliekonsumtion. Slakterier är djurförtryckets mörka hjärta och att ursäkta att miljoner liv tas på landets dödsfabriker är mycket svårare. 

Idag finns många grupper, organisationer och individer som kämpar för djurens befrielse. Om fler sluter upp för att stoppa slakten med sina egna arbetsmetoder och tillvägagångssätt är jag säker på att vi kan komma långt!