"SVT bekräftar och reproducerar en ganska trött inställning till veganism och växtbaserad kost", skriver aktivisten Stefan Cizinsky.
#krönika

SVT:s slakt på det gröna

Stefan Cizinsky
Stefan Cizinsky
Djurrättsaktivist

Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen visades det första avsnittet av Den gröne slaktaren på SVT. Jag och min partner var försiktigt nyfikna på detta, men efter att ha läst lite noggrannare vad programmets upplägg var kände vi båda hur intresset dog. Vi lät således bli att titta.

Kort därefter läste jag en ganska lång diskussion på Facebook om programmets tillkortakommanden och (den veganska) publikens besvikelse och förvirring. Programmet gick i korthet ut på att två kockar skulle tävla om att laga den godaste burgaren. Den ena burgaren var kött, den andra bestod av växter.

Upplägget var minst sagt riggat; juryn var i huvudsak ”köttisar”, kocken som skulle laga köttburgare var expert på området medan hens motpart lagade en bön- och linsburgare som verkar ha varit inspirerad av det tidiga 90-talets växtbaserade matlagningskonst, som om ingenting har skett på den fronten de senaste tre decennierna. Ni kan kanske gissa vilken burgare som juryn tyckte var godast…

Jag är inte förvånad, men jag kan inte låta bli att bli lite besviken ändå. Varför är SVTs program om växtbaserad mat och livsstil alltid så här enfaldiga och tendentiösa? Varför faller de så platt? Är hela SVTs exekutiva avdelning dinosaurier eller är de kanske till och med ideologiska motståndare till veganismen, drivna av ett nästan heligt uppdrag att upprätthålla den animaliska kostens hegemoni kosta vad det kosta vill?

Jag kan inte annat än spekulera, men det förefaller som att redaktionen antingen är okunniga och ointresserade eller faktiskt försöker framställa veganism och växtbaserad kost i dålig dager. Även om detta kanske inte är deras uttryckliga avsikt, så blir det resultatet när deras program antingen upplevs otroligt pretentiösa och väldigt främmande för många veganer (ja jag tänker på dig, Vegorätt) eller har ett upplägg som på flera sätt missgynnar den växtbaserade kosten och framställer den som något torrt, tråkigt och lite deprimerande.

Man kan tycka att det inte spelar så stor roll i det stora hela, men det gör det. Det bekräftar och reproducerar en ganska trött inställning till veganism och växtbaserad kost och hjälper verkligen inte till med den omställning vi desperat behöver, ur hälso-, miljö- och inte minst djurrättssynvinkel.

Det börjar bli dags för SVT att bestämma vilken sida av historien de vill stå på, hur de vill bli ihågkomna av framtiden och vilket arv de vill lämna efter sig. Det verkar ju i dagsläget inte bättre än att SVT lutar åt köttet. Mitt förtroende håller i alla fall en fortsatt stadig kurs söderut.

Läs gärna Gustav Johanssons (Jävligt Gott) öppna brev till SVT på ämnet.