Inför 2020-talet står djurrättsrörelsen i Sverige starkare än någonsin. Låt oss inte glömma det. En titt i backspegeln ger perspektiv.
I Sverige startade kampen för djuren på allvar när Veganföreningen bildades på 1970-talet men det var inte förrän på 1990-talet som djurrättsrörelsen verkligen flyttade fram sina positioner. I efterhand tänker många på slagordet ”Kött är mord”, hardcoremusik, Umeå, minkutsläpp och ”militanta veganer”. Men det var också ett decennium när djurrättsfilosofer som Tom Regan och Peter Singer bjöds in till Sveriges riksdag, när en yrvaken debatt om djuretik fördes på tidningarnas kultursidor och när köttätande började diskuteras vid landets köksbord. Kort sagt: djurrätt blev en samhällsfråga.
Tyvärr kom inte djurens frigörelse med det nya milleniumet. Istället minskade engagemanget för djuren under 2000-talets första decennium. Orsaken kan ha varit att den aktivistgeneration som satte djurrättsfrågan högt på dagordningen under 1990-talet blev äldre, bildade familj och hade mindre tid för aktivism. Dessutom var återväxten inom rörelsen svag, kanske lockade andra samhällsfrågor mer. Många äldre djurrättsaktivister brukar tala om ”det mörka decenniet”.
På 2010-talet fick djurrättsrörelsen fart igen. Det går inte att överskatta internet och sociala mediers betydelse. Plötsligt kunde människor se bilder och filmer från djurfabriker och slakterier på sina datorskärmar och mobiltelefoner. Information om djuretik, veganism och aktivism blev också lättillgänglig.
Under decenniet valde fler och fler att aktivera och organisera sig för djuren på olika sätt: nätaktivism, nya djurrättsgrupper och nya metoder. Aldrig tidigare hade den svenska djurrättsrörelsen varit så bred och mångfacetterad. Yttre faktorer som att klimat- och hälsorörelsen började kritisera djurindustrin och animaliekonsumtion gav djurrättsfrågan en extra skjuts.
Vad som händer med djurrättsrörelsen under 2020-talet vet vi inte än. Det vi vet är att djurens frigörelse inte kommer av sig själv och att djurrättsrörelsen har väldigt goda förutsättningar för att vara framgångsrik. Nu är det upp till oss!