”Vad vill du ha?” frågar Stefan Löfven väljarna och beställer ”ein Bratwurst”.
#ledare

Skippa korven, Löfven!

Redaktionen
Redaktionen

I Socialdemokraternas film inför riksdagsvalet köpte Stefan Löfven korv i Malmö. Tanken var väl att korv med bröd är folkligt, doftar arbetarrörelse och minner om gårdagens folkparker och massevenemang: den socialdemokratiska måltiden framför andra. Nu är det EU-val och i valfilmen som presenterades igår fortsätter Sveriges statsminister att köpa korv, den här gången på Alexanderplatz i Berlin.

Socialdemokraternas användning av korven som politisk symbol är aningslös; för den som har minsta inblick i hur korv produceras representerar den lidande och död snarare än solidaritet och jämlikhet.  Ett regeringsparti i takt med sin tid borde nog veta detta.

Men användningen är också djupt ironisk. Socialdemokratin, som säger sig vilja bekämpa utnyttjandet av arbetande människor, gör sig genom Löfvens ihärdiga korvätande till talesperson för en minst lika hänsynslös exploatering – av djuren, de mest maktlösa av alla. Kan man ta någon på allvar som säger sig vara mot utsugning, men som i samma andetag fogar sig i den föraktliga vanan att exploatera oskyldiga djur?

”Vad vill du ha?” frågar Stefan Löfven väljarna och ber korvförsäljaren om ”ein Bratwurst”. Djurrättare vet svaret: inte ett Europa där det slentrianmässiga dödandet av miljarder djur fortgår dag efter dag efter dag.