Tema: Corona
"Hur drabbas djuren av krisen? Hur ska djurrättsrörelsen agera under pandemin? Låt oss tänka kring detta tillsammans!" Bild: Kaisa Andersson
#ledare

Smittan – Anlibs andra tema

Redaktionen
Redaktionen

Anlibs artikel om att köttätande orsakar pandemier med professor Björn Olsen har fått vingar och nått över 80 000 läsare, en svindlande siffra för en liten och nischad webbtidning. Att ämnet engagerar är inte svårt att förstå. Kriser sätter ofta fingret på tidigare förbisedda eller osynliga förhållanden – i detta fall kopplingen mellan djurindustrin och smittspridning. Coronaviruset avslöjar saker om oss och vårt samhälle.

Den pågående pandemin ställer också frågor till djurrättsrörelsen. Hur drabbas djuren av krisen? Hur ska djurrättsrörelsen agera under pandemin? Hur når rörelsen ut med sitt budskap i en tid när medierna domineras av coronaviruset? 

Idag inleder Anlib ett coronatema för att diskutera dessa och andra frågor som har aktualiserats av krisen. Våra tidigare artiklar i ämnet bakas in i temat och precis som när vi fokuserade på mjölk förra våren kommer även “vanliga” artiklar, utanför temat, att dyka upp i vårt nyhetsflöde.

Hur djuren drabbas av coronakrisen är fortfarande svårt att överblicka. Det har kommit rapporter om att människor har smittat eller kan smitta andra arter, att foderleveranser inte når fram och att djurtransporter har blivit stående. I nyhetssändningar berättas nästan dagligen om djurförsök i jakten på ett vaccin. Samtidigt rapporteras att många vilda djur har fått det bättre när människor håller sig inne och förorenar mindre.

Att viruset har en inverkan på djurindustrins dödsmaskineri är också tydligt. Visserligen säljer livsmedelsbutiker animalier som aldrig förr men smalare verksamheter, exempelvis skinnbutiker, pälsbutiker och köttrestauranger, är oroliga. Vilka ekonomiska problem och osäkerhetsmoment djurindustrin står inför på längre sikt är mer oklart och behöver analyseras närmare.    

Landets djurrättsaktivister och djurrättsorganisationer påverkas på flera sätt. Kampen för djuren försvåras onekligen av att djurrättsaktivister, liksom resten av befolkningen, mer eller mindre sitter i karantän. En grundläggande fråga för rörelsen är vilka former av aktivism som är möjliga, omöjliga och önskvärda under denna tid. En annan fråga är om det möjligen finns nya och kreativa sätt att engagera sig för djuren för hemmasittande aktivister.

I nuläget vet vi inte hur hårt coronakrisen kommer att drabba mänskligheten men sannolikt får vi snart höra fler föreslå veganism som en lösning. Inte för djurens skull, utan för att undvika pandemier. 

Som djurrättsrörelse kan det vara svårt att förhålla sig till krav på att slopa kött, ägg och mjölk när dessa krav inte utgår från djuren. Det centrala för oss är djurens väl och ve: det meningslösa dödandet och det gränslösa lidande som dagligdags drabbar djuren. Inte klimatet, människans hälsa, minskad smittspridning eller vad det nu kan vara – även om inget av detta är långt ifrån oviktigt.

Men i just denna situation. Ska rörelsen lyfta fram djurindustrins och köttätarnas ansvar för pandemier eller fortsätta med huvudbudskapet, att djur inte är våra att utnyttja? En kombination?

Frågorna är många inför detta tema och en av våra förhoppningar är att ni ska vilja vara med och bidra. Krönikor, debattartiklar, memes, tips, bilder och annat som handlar om djurrätt och coronakrisen mottages med stor tacksamhet. Låt oss tänka kring detta tillsammans!