Anlib smygstartade på sociala medier i början av februari så redan nu finns ett tjugotal artiklar på sidan. Foto: Jo-Anne McArthur
#ledare

Välkommen till Anlib – en webbtidning om djurrätt

Redaktionen
Redaktionen

Djuren är tydliga. De skriker för att de inte vill dö och de gör, efter bästa förmåga, motstånd i djurfabriker, på transporter och i slakterier. Problemet är att få lyssnar. Därför behövs människor som står upp för djuren och kämpar för deras frigörelse.

Vi som har tagit initiativ till Anlib är själva en del av den växande rörelse som vill se ett slut på våldet mot djur. Vi har saknat journalistik som beskriver djurens verklighet och djurrättsrörelsen på ett sätt som inte går djurförtryckets ärenden. För när djur syns i medierna är de oftast varor eller maträtter och djurrättsaktivister framställs inte sällan som tokstollar eller terrorister.

Nu är vi äntligen framme. Idag lanseras Anlib, en ideell webbtidning som utgår från att kännande varelser har rätt till liv och frihet och att djurförtrycket är ett av vår tids största samhällsproblem. Journalistik som vill se tomma burar, inte större burar. Journalistik för djurens frigörelse!

Anlib innehåller nyheter, intervjuer, granskningar, reportage, ja, allt som finns i en traditionell tidning. Vi vill också bidra till en bred och levande djurrättslig diskussion med ledare, debattartiklar, krönikor och andra åsiktstexter. Några gånger om året kommer vi att ha temamånader när vi fördjupar oss i ett särskilt ämne.

Det är förstås omöjligt för ett fåtal personer att göra en tidning med så stora ambitioner. Det är inte heller meningen. Ett tiotal personer från olika delar av djurrättsrörelsen har redan medverkat och förhoppningen är att vi ska bli ännu fler. Vår vision är att göra en tidning av och för djurrättsrörelsen.

Vi kommer att lägga upp artiklar löpande men prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att inte missa något. På vår Facebooksida kan du kommentera och följa diskussionen. I sociala medier lägger vi även upp memes, bilder och bakom kulisserna-material. Har du nyhetstips eller vill du återkoppla direkt till oss går det fint att mejla.

Anlib smygstartade på Facebook i början av februari så redan nu finns ett tjugotal artiklar på sidan. Klicka runt, läs och känn dig som hemma.

Inom kort startar vår första temamånad. Det ska handla om mjölk, ett ämne som är aktuellt i en tid när växtdrycker utmanar komjölk i matbutikernas kyldiskar och djurrättsaktivister demonstrerar på kosläpp – mjölkindustrins årliga PR-jippo.

Välkommen till Anlib!