Hönorna befriades från burar och kördes till ett kärleksfullt hem. Foto: Martina Vedin
Äggfabriken i Dalarna är en av regionens största. Foto: Martina Vedin
"Vi hjälpte hönorna att slippa leva i trånga burar hos ett företag som utnyttjar deras kroppar och liv för pengar", säger Michell Berghäll som deltog i aktionen. Foto: Martina Vedin
Sammanlagt deltog 13 aktivister i nattens fritagningsaktion. Foto: Martina Vedin
Hönorna transporterades i flyttkartonger till sitt nya liv. Foto: Martina Vedin
#inrikes

24 hönor räddade inatt

Natten till idag fritogs 24 hönor från en äggfabrik i Dalarna. Bakom aktionen står kampanjen Total insyn som även sände live från äggfabriken.

Det var på småtimmarna som aktivisterna besökte en av Dalarnas största äggfabriker. I en livesändning på Total insyns Facebooksida ser man rader efter rader med hönor som sitter inspärrade i trånga stålburar.

– Att det är lagligt i Sverige att hålla fåglar instängda i små burar där de inte har möjlighet att sträcka ut sina vingar är för mig ofattbart. Information om hur djuren lever och dödas ska inte döljas eller förskönas, säger Martina Vedin från Total insyn.

Under aktionen räddades 24 hönor och kördes till en gård där de får leva för sin egen skull.

– Vi hjälpte hönorna att slippa leva i trånga burar hos ett företag som utnyttjar deras kroppar och liv för pengar, säger Michell Berghäll som syns i livesändningen.

I filmen refererar hon bland annat till branschorganisationen Svenska äggs hemsida där det står att hönorna ”går fritt i burarna”.

– Går fritt i burarna! Prova att säga det själva och smaka på orden.

Nattens aktion var kampanjen Total insyns fjärde aktion och sammanlagt deltog 13 aktivister. För två veckor sedan livesände kampanjen från sju grisfabriker i Sverige men de har inte fritagit några djur tidigare.

– Denna gång valde vi att ingripa när vi såg djur i nöd, vilket varenda människa borde göra, säger Michelle Berghäll.

Vilken effekt hoppas ni att nattens aktion får?

– Vi hoppas att människor inser att djurens kroppar inte är våra att använda. De förtjänar bättre liv än att tvingas användas som produkter. Vi hoppas också att fler ska vilja engagera sig i kampanjen.