I slutet av februari gick aktivisterna Martin Smedjeback och Jonas Lundström över den linje som är tänkt att hindra aktivister utanför HKScans slakteri. Foto: Sandra Göransson
Åklagarens beslut.
#inrikes

Aktivister gick över gränsen – frias

Två aktivister klev över en linje som markerar tomtgränsen till HKScans slakteri i Linköping. Olaga intrång, enligt företaget. Inte alls, enligt åklagaren.

För tre år sedan började aktivister från Saverörelsen att hålla djurrättsliga manifestationer utanför grinden till HKScans slakteri i Linköping. Företaget uppskattade inte aktivisterna och efter några månader målade man ett streck på asfalten drygt tio meter från grinden.

–  För oss är det viktigt att komma nära och få kontakt med djuren när djurtransporten stannar till vid grinden. Väktare och vissa poliser sa att vi inte fick passera linjen och hävdade att det var olaga intrång, säger Martin Smedjeback, ordförande Save Movement Sverige.

Sedan dess har aktivisterna ibland hållit sig utanför linjen och ibland gått fram till grinden. Sinsemellan diskuterade aktivisterna ofta om HKScan hade rätt att hindra dem. 

– Vi har alltid varit tveksamma till linjen. HKScan är ett företag som tjänar pengar på att döda djur. De använder alla knep de kan för att hålla aktivister som ifrågasätter deras dödsfabriker borta, säger Martin Smedjeback.

Efter en incident i mitten av februari när en aktivist blev knuffad av en väktare i samband med en dispyt om strecket bestämde sig Martin Smedjeback och en annan aktivist för att testa linjen juridiskt, något en del poliser också har uppmanat dem till. Aktivisterna åkte till slakteriet, klev över linjen och inväntade väktarna som ringde polisen. Tilltaget var inte särskilt högt prioriterat av polisen och det tog tre timmar innan polisen slutligen upprättade en anmälan om olaga intrång.

Igår kom beskedet att åklagaren inte går vidare med anmälan. Motiveringen är:  

”Av det som framgår i materialet har personer gått över en linje men inte innanför det inhägnade området. Det beskrivna förfarandet är inte brottsligt då det inte avsett intrång i kontor, byggnad, fabrik, upplagsplats eller annat dylikt ställe.” 

– Det känns jättebra. Nu är det glasklart att ingen som går fram till grinden begår något brott, säger Martin Smedjeback. 

Han hoppas att fallet kan få betydelse även för andra aktivister. 

– I samband med manifestationer, demonstrationer och aktioner säger poliser och säkerhetsvakter ibland saker som de inte har någon grund för juridiskt. Om man har möjlighet är det alltid bra att kolla vad som egentligen gäller.

Se en film från när aktivisterna gick över linjen