Blockaden av Skövde slakteri pågick i två timmar. Foto: Slakteriinspektionen
Dagens blockad var aktionsgruppens fjärde aktion. Foto: Slakteriinspektionen
Aktivisterna satte upp flera djurrättsliga budskap på staketet kring slakteriet. Foto: Slakteriinspektionen
#inrikes

Aktivister stängde Skövde slakteri

Ett tjugotal aktivister från gruppen Slakteriinspektionen blockerade grindarna till Skövde slakteri under eftermiddagen. ”Det är bisarrt att det finns slakterier”, säger en av aktivisterna.

Det var strax efter klockan 13 som aktivisterna påbörjade blockaden vid huvudgrinden till Skövde slakteri. Efter en halvtimme ställde de sig framför ytterligare en grind eftersom en djurtransport valde att åka in genom den istället. Aktivisterna fäste också hänglås kring grindarna.

– Det är hemskt att plågeriet och dödandet får fortgå. Idag ville jag vara med och visa att jag tycker att det är fel, säger Therese, en av aktivisterna.

En banderoll med texten ”Stängt” sattes upp på huvudgrinden. Dels för att markera dagens symboliska stängning, dels för att understryka Slakteriinspektionens vision – en värld där alla slakterier är stängda.

Dagens blockad, som var Slakteriinspektionens fjärde aktion sedan starten i april förra året, gick lugnt till. Polisen kom till platsen efter ungefär en timme men beordrade inte någon att flytta på sig. Klockan 15 valde aktivisterna att själva upplösa blockaden.

I en intervju med SVT uttalade sig chefen för slakteriet. Han sa bland annat att han var orolig för att en ambulans inte skulle kunna ta sig in på området om det hade skett en olycka.

– Jag tycker att det var märkligt uttalande. Vi var inte där för att blockera räddningstjänsten och hade givetvis släppt förbi en ambulans, säger Therese och tillägger:

– Sen kan jag inte låta bli att tänka på alla djur inne på slakteriet idag. De blev dödade och utsattes alltså för det grövsta möjliga våldet. Ingen kom för att hjälpa dem.

Förra året släppte gruppen Animal Save Skaraborg en kortare film från Skövde slakteri. Organisationen har fått tillgång till smygfilmat material från en av slakteriarbetare som tycker att allmänheten har rätt att se vad som händer inne på dödsfabriken.

– Jag började titta på filmen men klarade inte av att se färdigt. Men jag vill uppmana alla som äter kött och på så vis stöder slakterier att se filmen, säger Therese.

Se filmen Dold kamera i dödsfabriken