Alva från Veganfamiljen, Mattias Kristiansson och Rebecka Le Moine är några som dyker upp i Veganfamiljens julkalender.
#inrikes

Aktivisttips i djurrättslig kalender

Veganfamiljen bjuder på djurrättsgodis i form av aktivisttips under december. Varje dag ger olika aktivister sina fem bästa tips.

Förra året hade Sandra, Magnus, Alva, Vilde och Elvis – mer kända som Veganfamiljen i sociala medier – en julkalender där deras följare hade chans att vinna veganska produkter. I år låter de 24 personer dela med sig av sina bästa aktivisttips.

– Tänk om alla veganer blev aktiva för djuren, vilken enorm förändring vi skulle kunna få till! Relativt snabbt dessutom. Vi hoppas att vår julkalender kan motivera och inspirera fler att blir aktiva. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Sandra som är mamma i Veganfamiljen.

Luckorna är videohälsningar från personer som är aktiva för djuren på olika sätt. De ger fem tips var, över hundra tips sammanlagt.  

Vilka är med?  

– Åh, det är en så härlig och inspirerande skara av personer! Det är allt från heltidsaktivister, till småbarnsföräldrar, från författare till designers, från präster till tidningsredaktörer, från butiksägare till undercoveraktivister, från veganbarn till politiker. Vi har med oss aktivister från fem olika länder. Vi ville få en så stor spridning som möjligt på personer och former av aktivism. Vi är helt övertygade om att det på så sätt kommer finnas något eller några tips för alla.

Parallellt med julkalendern startar Veganfamiljen en utmaning som de kallar Aktiv för djuren i juletid. För att delta i utmaningen behöver man under december månad vara aktiv för djuren vid minst tre tillfällen. De som skickar in bilder på sina aktiviteter är med i en utlottning av priser med vegantema. 

Vad har ni själva för jultraditioner när det gäller djurrättsaktivism?

– Vi har deltagit på julmarknader där min dotter Alva har sålt armband med veganbudskap. Julmusik är en mysig och viktig del för oss i juletid och förra året veganiserade vi tre musikaliska julklassiker. Såklart har vi också som tradition att veganisera hela det traditionella julbordet för att sedan låta släkt och vänner fira en vegansk, det vill säga en god, jul. I coronatider blir det inte aktuellt på samma sätt men på sociala medier kan vi såklart dela och normalisera den djursnälla julmaten, säger Sandra.

Veganfamiljens julkalender finns i deras kanaler på Facebook och Youtube. Luckorna öppnas klockan 9 varje dag.