Närmare trettio aktivister blockerade huvudgrinden till HKScans slakteri i Linköping tidigare idag. Aktivisterna krävde att få komma in och dokumentera verksamheten.
För några veckor sedan skickade aktionsgruppen Slakteriinspektionen ett brev till HKScan. De ville komma in och fota och filma på slakteriet i Linköping för att ge allmänheten en inblick i företagets verksamhet.
Slakterikoncernen avslog deras begäran och svarade att företaget “redan förmedlar en rättvis bild av vår verksamhet” och att det “sker kontinuerlig kameraövervakning av alla moment där levande djur hanteras”.
Då valde Slakteriinspektionen, som tidigare har tagit sig in på flera slakterier och dokumenterat, att gå vidare och göra en aktion mot HKScan.
– Vi ville göra en öppen aktion denna gång så att fler aktivister skulle kunna vara med och för att visa att vi inte har något att dölja, säger Martin Smedjeback, en av aktivisterna i Slakteriinspektionen.
Aktionsgruppen bjöd in till dagens blockad i ett öppet evenemang på Facebook och i förmiddags samlades 26 aktivister i Linköping. Därefter tågade de till HKScans slakteri med banderoller och blockerade huvudgrinden. Martin Smedjeback och ytterligare en aktivist gick fram till receptionen och bad att få tala med någon i företaget.
– Vi pratade med en vakt som i sin tur pratade med en person som stod precis bredvid och som såg ut att vara i ansvarig ställning. Men vi fick inte prata direkt med den ansvarige utan all kommunikation gick genom vakten. Det var ganska absurt faktiskt, säger Martin Smedjeback.
Aktivisterna blev ganska snart varse om att det inte skulle bli någon dialog och att de inte heller skulle få komma in och filma.
– Jag anade förstås att chansen att vi skulle få komma in och filma var minimal. Men jag trodde kanske att de skulle kunna tänka sig att byta några ord med oss.
Flera polispatruller var på plats redan när aktivisterna samlades på förmiddagen och efter att aktivisterna blockerat huvudgrinden en kort stund beordrade polisen dem att lämna platsen. Annars skulle de blir gripna och misstänkta för brott.
Aktivisterna gick iväg och överlade innan de delade upp sig i flera mindre grupper. Några gick tillbaka till huvudgrinden, några gick till baksidan och vissa tog sig till andra delar av slakteriet.
– Vi delade upp oss så att polisen och slakteriet skulle få svårare att veta vad som skulle hända. Själv var jag på baksidan en stund innan jag och några till gick till Arlas stora mejeri som ligger intill och blockerade en grind, säger Martin Smedjeback som sedan kördes bort i en polisbil och släpptes av några kilometer därifrån.
Han är nöjd med dagens aktion.
– Jag tror att det är viktigt att man går nära ställen där våldet mot djuren sker och utmanar verksamheten. När polisen sa att vi störde den allmänna ordningen svarade jag att den allmänna ordningen är att ett massivt dödande pågår och att den ordningen behöver störas.
För Saga Pålsson, en annan av aktivisterna, var dagens blockad hennes första civil olydnad-aktion men hon har varit med och manifesterat utanför slakterier vid flera tillfällen.
– Jag har en bra känsla såhär direkt efteråt. Jag kände en väldigt stark solidaritet med djuren inne på slakteriet och med de andra aktivisterna under själva blockaden, säger hon.
Saga Pålsson berättar att hon ville delta för att hon känner frustration och sorg över hur djuren behandlas men också för att hon tycker att djurrättsrörelsen behöver utmana djurindustrin på ett mer direkt sätt. Hon är en av fem aktivister som är misstänkta för brott efter dagen.
– Nu är jag misstänkt och det tänker jag är bra. Varje gång någon får chansen att försvara den här typen av handlingar i en rättegång är ett steg närmare att fler får förståelse för djurens verklighet.