Någon eller några placerade blod och bacon utanför Veganfamiljens hem. Foto: Sandra Göransson
Sandra Göransson tillsammans med maken Magnus och barnen Alva, Vilde och Elvis. Under namnet Veganfamiljen har de cirka 2 500 följare på Facebook. Foto: Martin Smedjeback
#inrikes

Blodhot mot veganfamilj

Djurrättsaktivisten Sandra Göransson hittade en kopp med blod och ett paket med bacon på familjens brevlåda. Händelsen är polisanmäld. “Jag blev helt chockad”, säger hon.

I söndags, på internationella vegandagen, delade Sandra Göransson ut flyers med djurrättsliga budskap i brevlådor. Vid 23-tiden på kvällen upptäckte hon att någon hade ställt en kopp med blod och ett baconpaket på den egna brevlådan.

– Jag blev först helt chockad och kunde knappt tro att det var sant. Både jag och min man blev rädda, arga och ledsna, säger Sandra Göransson.

Sedan några år tillbaka har hon och hennes familj varit engagerade för djuren. Under namnet Veganfamiljen är de aktiva på sociala medier och gör inlägg om sitt vardagsliv och familjens djurrättsaktivism. De är vana vid kritik, men även hot och hat från meningsmotståndare. Däremot har aldrig någon sökt upp deras hem tidigare. 

– Vi har varit med om att personer har köpt korvar, hamburgare och bacon och kastat mot oss när vi medverkar på fredliga manifestationer utanför slakterier. Men det här är någonting helt annat. Detta är våra barns hem och ska vara en trygg plats.

Den inledande chocken har börjat släppa men Sandra Göransson berättar att hon fortfarande är skärrad, ledsen och arg. Hon tänker framför allt på sina barn som är 9, 5 och 3 år.

– Tack och lov såg barnen inte detta och vi har valt att inte berätta det för dem. Vi vill undvika att göra dem ledsna och oroliga. Självklart är vi oroliga för att de ska utsättas för något liknande eller värre igen. Det är omöjligt att veta vad folk är kapabla till. Handlingen är också talande för hur normaliserat våld är i vårt samhälle.

Under gårdagen polisanmälde hon händelsen och brottet rubriceras som ofredande. Men polisen som tog upp anmälan tillade att det kanske inte kommer att ses som ett brott över huvud taget. Istället kan blodet och baconpaketet komma att betraktas som en gåva i lagens ögon.

– Det är nog det som gjorde oss mest upprörda i sammanhanget. Jag frågade polisen om det skulle bedömas på samma sätt om vi lämnade en behållare med blod utanför exempelvis en djurbonde, om det då skulle ses som en gåva. Polisen sa då att det beror på sammanhanget och att han inte önskade en vidare diskussion kring detta. Vi får se vilken bedömning  förundersökningsledaren gör, säger Sandra Göransson.

Hur kommer den här händelsen påverka dig och din familj tror du?

– Vi kommer bli mer noga med att anmäla hat och hot som riktas mot oss både i verkliga livet och på sociala medier. Vi har också pratat om att utöka vårt hemlarm. Men vi kommer att fortsätta kämpa för djuren på alla sätt vi kan. Att sluta med det skulle vara förödande, framför allt för våra barn som inte tycker att man ska döda djur och inte förstår hur människor kan döda djur för mat.

Vill du tillägga något?

– Till personen eller personerna som lämnade delar av en griskropp och blod hos oss vill vi säga att vi önskar att du eller ni en dag förmår att göra kopplingen mellan det kännande oskyldiga djuret och köttförpackningen i matbutiken.