Tema: Corona
Coronakrisen gör att fler i djurrättsrörelsen aktivistar hemifrån. Bild: Halja
#inrikes

Djurrättsrörelse i karantän

Inställda manifestationer och arrangemang, stopp för aktivism ”på stan” och mer aktivism online. Anlib har frågat sju av landets största djurrättsorganisationer om hur de påverkas av coronakrisen.

Ingenting är som vanligt under coronasmittan och även djurrättsrörelsen drabbas. Men olika djurrättsorganisationer arbetar på olika sätt och påverkas olika av situationen.

Anlib har hört av sig till sju organisationer och frågat om inställda aktiviteter, förändrade verksamheter och hur de arbetar för att nå ut med djurrättsfrågan i en tid när coronasmittan dominerar medierna och människors samtal.

Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens rätt, jobbar hemifrån. Det gör nästan alla av organisationens fyrtio anställda men kontoren i Stockholm, Göteborg och Malmö är fortfarande öppna.

– Vi har enbart digitala möten nu men det är inget nytt för oss. Sedan några år tillbaka sker väldigt många av våra möten över nätet, säger Benny Andersson.

Han berättar att Djurens rätt hade planerat flera utåtriktade kampanjer under våren med fokus på kyckling- och äggindustrin men att man har fått tänka om. Ett annat bakslag är att mässan Vegovision i Göteborg i mitten av april har ställts in.

– Det blir en stor ekonomisk smäll för oss. Men vi vet ännu inte hur stor eftersom förhandlingar om hyran för lokalen och annat fortfarande pågår.

Djurens rätt planerar att genomföra Vegovision i Malmö i början av juni och en återkommande sommarturné men de följer utvecklingen och räknar med att fler arrangemang kan bli inställda. I övrigt lägger de mer energi på sociala medier just nu och försöker bland annat att lyfta djurfrågor som är kopplade till coronakrisen, till exempel att djurindustrin bidrar till pandemier och anitbiotikaresistens.

– Vi försöker alltid anpassa vårt budskap efter vad som är aktuellt i samhället men det är en balansgång. Många kan reagera negativt om de tror att vi bara utnyttjar situationen, säger Benny Andersson och tillägger:

– Vi tvättar händerna, kavlar upp ärmarna och kämpar på för djuren.

Djurrättsalliansen har också tagit en paus i sitt utåtriktade arbete och har fått ställa in flera arrangemang, till exempel en demonstration mot djurförsök i april och en vegoturné som var planerad under våren.

En stor del av organisationens kampanjer bygger på research som görs av aktivister bakom kulisserna. Det arbetet fortsätter som vanligt.

– Även om det kan upplevas som att vi gör mindre för att vi kanske syns mindre så fortsätter kampen för djuren, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.  

Han berättar att organisationen har anpassat sitt budskap i sociala medier.

– Vi har förståelse för att hotet från coronaviruset skapar en stor oro hos människor och tänker lite extra på att försöka sprida en del positiva nyheter för djuren. Samtidigt fortsätter vi förstås att sprida djurens verklighet.

Michelle Berghäll, aktivist i Animal Reality Exposed (A.R.E.), ger en liknande bild. Organisationen har ställt in i princip alla kommande möten, manifestationer och aktioner.

– Det mesta får ske online nu där vi sprider våra kampanjer och information om hur Sveriges djurindustrier ser ut. Vi sitter också på mycket material som filmats under förra året och som inte släppts ännu, så det finns att göra, säger hon.

För Save Movement Sverige är situationen något annorlunda. De har visserligen ställt in flera arrangemang och en årsmöteshelg har flyttat från Kalmar till nätet men organisationen fortsätter med vigils – manifestationer utanför slakterier – om än i mindre utsträckning.

– Fördelen med vår huvudaktivitet, vigils, är att de är utomhus vid slakterier, ofta vid ställen där det inte förekommer stora folksamlingar. Men även under vigils är det förstås viktigt att tänka på hur smittspridning kan minimeras, säger Martin Smedjeback, ordförande Save Movement Sverige.

För några dagar sedan höll Katrineholm Chicken Save en manifestation utanför Kronfågels slakteri. ”Samtidigt som mycket i samhället stänger ned fortsätter dödandet på löpande band”, skrev aktivisterna i sociala medier efteråt.

Martin Smedjeback och de övriga i Save Movement Sveriges styrelse har uppmanat aktivister som stannar hemma att vara aktiva på nätet, lägga ut bilder från tidigare manifestationer och skriva insändare till dagstidningar.

En annan djurrättsorganisation som fortsätter med sin huvudaktivitet är Hunt Saboteurs Sweden. Just nu är de ute i skogarna och försöker förhindra och störa under lodjursjakten. Angående coronakrisen hoppas organisationen att den blir ”slutet för alla djurplågarverksamheter” eftersom smittan kommer från djurindustrin.

– Staten borde givetvis förbjuda all form av djuruppfödning men som vanligt är det upp till oss djurvänner att agera för att det ska bli så, säger Richii Klinsmeister, ordförande för Hunt Saboteurs Sweden.

Djurens revolt, en djurrättsgrupp i Västerås som ägnar sig åt många olika former av aktivism, har ställt in föredrag, slutat vara på stan och sysslar huvudsakligen med nätaktivism. De försöker även hitta på kreativa sätt att vara aktiva för djuren i dessa tider.

– Vi gör det vi kan för att undvika kontakt med människor men samtidigt få ut budskapet, till exempel lägga flyers i brevlådor, sätta upp klistermärken, krita på gator, spraya lakan och sätta upp, säger Rebecca Jordbo från Djurens revolt.

Organisationen Djurfront hade planerat att närvara och protestera mot samtliga föreställningar under Cirkus Olympias turné men den har ställts in. Djurfront hade även tänkt demonstrera vid kosläpp under våren men de ser också ut att bli inställda. Istället planerar organisationen att rikta in sig på andra platser där djur blir utnyttjade.

– Nu med coronaviruset känner många butiker en ekonomisk oro. Av den anledningen hoppas vi kunna närvara oftare utanför pälsbutiker, säger Olle Pohlin, talesperson för Djurfront.

Hans förhoppning är att djurrättsrörelsen kan få ett uppsving under och efter coronakrisen.

– Under den här tiden har vi sett att stora förändringar kan ske på kort tid. Vi hoppas att det kan inspirera och motivera aktivister och andra att engagera sig mer för djuren.