Nitton aktivister, uppdelade i mindre grupper, tog sig in på på sju grisfabriker och filmade. Foto: Total insyn
Foto: Total insyn
Foto: Total insyn
Foto: Total insyn
Foto: Total insyn
#inrikes

Exponerade sju grisfabriker inatt

Aktivister från kampanjen #totalinsyn sände direkt från sju olika grisfabriker natten till idag. De kräver att konsumenter ska få veta mer om djurens verklighet.

Nyhetsflödet på Total insyns Facebooksida fylldes med flera korta livesändningar från djurfabriker under natten. Nitton aktivister, uppdelade i mindre grupper, hade tagit sig in på sju grisfabriker på olika platser i Sverige – både mindre familjeägda gårdar och större industriella.

– Vi vill visa människor hur djuren lever bakom den fina fasad som djurindustrin visar upp. Alla har rätt att se hur djuren blir behandlade. Man ska veta vad det är man betalar för, säger Michelle Berghäll från Total insyn.

Grisfabrikerna var slumpmässigt utvalda, syftet med aktionen var att ge inblick i grisarnas vardag. I livesändningarna syns grisar som trängs i trånga boxar på betonggolv, döda grisar i en container och grisar som biter på gallergrindar.

– Här lever dessa djur i hela sina liv, innan de forslas iväg till slakteriet. Varför tror ni att detta inte visas i reklamen? säger en aktivist i en av filmerna.

En annan aktivist, Ronja Savic som var inne på en djurfabrik i Mellansverige, är tagen efter aktionen.

– Jag fylldes av en sorg, ilska och oförstånd över hur detta får fortsätta 2020. Det är surrealistiskt, säger hon.

Ronja Savic såg både slaktsvinsstall och enorma stall med suggor som låg direkt på betongen, vissa var fixerade och en låg i hö dränkt av urin.

– Det gick inte att undvika stanken redan på väg dit. Efteråt är stanken kvar i mitt hår, min jacka och min själ.

Nattens aktion var Total insyns tredje och hittills största aktion.

Samtliga livesändningar finns på Total insyns Facebooksida