#inrikes

Få koll på djurrätt

Sajten Djurrättskollen hade premiär i dagarna. Vi ställde några frågor till Hanna Gisslén som är djurrättsreporter på Syre, tidningen som ligger bakom satsningen.

Vad är Djurrättskollen? 

– Djurrättskollen är en hemsida där vi samlar våra artiklar om djurrätt, djurskydd och vego, säger Hanna Gisslén.

Varför startade ni Djurrättskollen?

– 106 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året. Den siffran är enorm men djurens rättigheter, perspektiv och intressen är väldigt underbevakade i svenska medier.

Vad ska sajten innehålla?

– Huvudsidan innehåller snabba nyheter, fördjupningar, granskningar och krönikor. Vi fokuserar på och granskar politiken och lagarna kring djurindustrierna men vi bevakar också djurskydds- och djurrättsrörelsen. Vi har dessutom en undersida tillägnad alla våra vegonyheter. Där finns även recept och recensioner av restauranger som satsar på vegansk mat.

Vilka vänder ni er till?

– Ämnet är relevant för alla, oavsett om man är vegan, vegetarian eller köttätare. Vi är alla i kontakt med de här djuren varje dag, på tallriken, i affärer eller på restauranger. De flesta vet varken hur djuren lever eller dör i Sverige, och det vill vi, med ett journalistiskt perspektiv, ta vårt ansvar att hjälpa till att förmedla.

Behöver man vara prenumerant för att läsa artiklarna?

– För att göra mycket av materialet tillgängligt och även låta läsaren själv välja vad som intresserar hen kan man läsa 25 valfria artiklar gratis i månaden. Men vi hoppas så klart att de som kan och vill blir prenumeranter för att stötta vårt initiativ. Man får hemskt gärna även följa Djurrättskollen på Facebook.

Vad har ni för planer för sajten under den närmaste framtiden?

– Vi kommer löpande uppdatera den med våra senaste nyheter och redan denna vecka kommer vi släppa ett spännande avslöjande.