I fredags hölls en manifestation utanför Astrid Fagræus laboratorium där aporna utnyttjas. Foto: Djurrättsalliansen
#inrikes

Fem dagar för fem apor

Pensionera aporna Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox från Karolinska institutet. Det har Djurrättsalliansen propagerat för i en vecka utanför universitetet.

Sedan i våras har djurrättsorganisationen drivit kampanjen “Rädda KI-aporna”. Målet är att fem äldre krabbmakaker som har utsatts för försök på Karolinska institutet under elva år ska släppas fria.

– Det enda rätta är att Karolinska Institutet låter dem pensioneras och får flytta till en djurfristad, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

I anteckningarna från apornas journaler står det bland annat ”bitsår höger fot”, ”extremt stressad, 236 slag/minuten”, ”blåmärke”, ”stödjer inte på vänster arm”, ”småsår och blåmärken vid ankomst”, ”kräks”, ”gått ner i vikt”, ”kalla händer”, ”bitmärke mage”, ”sår båda sidor buk”, ”spänd” och ”sytt i pannan 14 stygn”.

Under veckan, från måndag till fredag, har Djurrättsalliansen befunnit sig på campus och delat ut cirka 3 000 flygblad om apornas situation.

– Väldigt många anställda, studenter och andra människor har sett oss. Responsen har varit blandad, men mest positiv. En del forskare har anslutit sig till oss och sagt att de kommer försöka förändra inifrån. 

Daniel Rolke berättar att många studenter inte har en aning om apförsöken och blir upprörda. ”Det här är ingenting jag som sjuksköterska stöttar. Vi blir upplärda att lindra lidande och då ska vi fan inte se på när oskyldiga skadas” skrev en student i sociala medier.

Apförsöken sker i en välbevakad byggnad i utkanten av campus – Astrid Fagræus laboratorium – och utanför den hölls en manifestation i fredags.

Kampanjen ”Rädda KI-aporna” är en del av den större kampanjen “Stoppa primatförsöken” som syftar till att väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök.