Oavsett väder visar aktivisterna skyltar för förbipasserande. Foto: Martina Vedin
"Jag rekommenderar alla att vara aktiva, att kontakta människor som tänker likadant som du, att kämpa för det som du älskar och för sakerna som du vill förändra", säger Valentino Fernandez. Foto: Martina Vedin
Aktivisterna dokumenterar grisarnas sista färd innan döden. Foto: Martina Vedin
Varje dag slaktas cirka 3 000 grisar på HK Scans slakteri i Kristianstad. Foto: Martina Vedin
"Grisarna behöver oss", säger Liza Blomfagra från Kristanstad Pig Save. Foto: Martina Vedin
Förutom att hålla skyltar med djurrättsliga budskap skriver aktivisterna på gångbanor. Foto: Martina Vedin
Varje dag avslutas med en ceremoni där aktivisterna sätter rosor på stängslet. Foto: Martina Vedin
#inrikes

Fem dagar för grisarna

För andra året i rad anordnas en fem dagar lång manifestation utanför HK Scans slakteri i Kristianstad. “Grisarna behöver oss”, säger Liza Blomfagra från Kristianstad Pig Save.

Idag inleds en fem dagar lång så kallad “vigil”, en manifestation mot slakt, utanför slakteriet i norra Skåne. Ett trettiotal aktivister från organisationen Animal Save Sweden har samlats för att uppmärksamma dödsfabrikens offer och deras sista färd i djurtransporterna.

Från klockan åtta varje dag visar aktivisterna skyltar för förbipasserande. Vid halv fyra tar de sig till slakteriets baksida där grisarna lastas av för att om möjligt dokumentera dem. 

– Avslutningsvis sätter vi rosor på stängslet för att hedra grisarna och stannar en stund i stillhet, säger Liza Blomfagra från Kristianstad Pig Save som arrangerar manifestationerna.

Varje dag blir cirka 3 000 grisar dödade på slakteriet. Aktivisterna noterade att flera djurtransporter valde att köra en omväg via en parkering istället för den vanliga vägen framför slakteriet där aktivisterna står.

– Grisarna behöver oss. Genom att synliggöra hur slakteriets transportörer agerar för att försöka dölja sin verksamhet visar vi hur viktig vår närvaro är. Imorgon ska några av oss röra oss mer runt i området för att få insyn även i de bilar som väljer annan väg.

För några veckor sedan blev en kanadensisk aktivist påkörd av en djurtransport under en liknande manifestation i Ontario. Därför har säkerhetsrutinerna skärpts.

– En person, oftast jag, håller koll på trafikljusen och på deltagarna och signalerar när trafikljusen skiftar och då ska alla backa undan, säger Liza Blomfagra.

Aktivisterna som deltar kommer från hela landet och många av dem bor på en camping i närheten av slakteriet. En av aktivisterna som deltar är Valentino Fernandez. Han är nybliven aktivist och var med på en liknande manifestation i Linköping för några veckor sedan.   

– Det var en underbar upplevelse för jag hittade en community med människor som förstår vad jag känner och jag kände mig välkommen. Jag fick också en känsla att jag gjorde det som jag velat så länge göra, att kämpa för det jag tror på. Att kontakta djuren var någonting nytt för mig, det var nya känslor. Så upplevelsen var känslofylld och stark och fick mig att vilja vara med på denna fem dagars-vigil, säger Valentino Fernandez.

Han är vegan sedan en tid tillbaka men kände att det inte var tillräckligt att prata med familj och vänner om veganism och djurrätt. Därför valde han att bli aktivist. 

Efter att ha tittat många dokumentärer och läst information om veganism märkte jag ett ekonomiskt system som döljer information för att tjäna pengar! Då kunde jag inte vara tyst längre därför bestämde jag mig för att protestera, kämpa för djurens rätt och upplysa människor om sanningen bakom mejeri-, ägg- och köttindustrin.

Hur är stämningen på platsen?

– Det är väldigt bekvämt och mysigt! Det känns bra att träffas och lära känna människor som förstår dig, som hjälper dig, som sprider ett kärleksfull budskap och  som har massor upplevelser som kan hjälper mig att förbättra dig som aktivist. Man känner sig trygg, säger Valentino Fernandez. 

En händelse under måndagen som gjorde starkt intryck på honom var när han för första gången fick kontakt med grisarna i en djurtransport. 

– De såg mig och jag kände deras förtvivlan men de var så kärleksfulla. Jag fick längre kontakt med en av grisarna. Jag ville klappa honom men sen började lastbilen accelerera. Senare gick vi till baksidan av slakteriet där grisarna lastas av och jag såg några grisar som snart kommer att mördas. Grisarna tryckte sina trynen mot fönstret på lastbilen, de visste väl vad skulle hända men de hade ingen chans att fly, ingen utgång.

Vad hoppas du att ni ska uppnå med aktionen?

– Att människor ska känna medlidande för djurens verklighet. Att visa människor sanningen om djurindustrin. Att uppmuntra människor att tänka över om det de äter är rätt eller fel. Att människor ska vilja undvika att utnyttja djuren och hjälpa vår planet.

Är det något du vill tillägga?

– Jag vill säga att jag var en kille som var rädd och skämdes för att kämpa för något. Men efter att jag deltog på min första veganmanifestation kunde jag upptäcka mig själv, min röst, min kraft, min idé, min kärlek som jag har till andra. Jag upptäckte att jag kunde vara med och påverka världen. Jag rekommenderar alla att vara aktiva, att kontakta människor som tänker likadant som du, att kämpa för det som du älskar och för sakerna som du vill förändra, säger Valentino Fernandez.