"Hönornas skrik var det värsta jag hört, ren och skär dödsångest. Det var chockerande att se hur någon kan utsätta andra individer för sådan enorm grymhet, säger Hanna Gisslén, en av aktivisterna som var med och filmade. Foto: Djurrättsalliansen
#inrikes

Filmade dödsmisshandel – blir polisanmälda

Djurrättsalliansens film på hönor som blir plågade till döds i Sveriges största äggfabrik har fått stort genomslag i medierna. Nu polisanmäls djurrättsorganisationen av äggfabriken. ”De försöker flytta fokus”, säger Hanna Gisslén från Djurrättsalliansen.

Under gårdagen spreds Djurrättsalliansens film på hönor som blir dödade med påkar, kläms i en dörr och kastas levande i en container på äggfabriken C A Cedergren i Mönsterås. SVT, Expressen och flera andra större medier har uppmärksammat djurplågeriet.

– Vi tror att filmen har fått stort genomslag för det grova djurplågeri den visar, vilket är en unik dokumentation men vardag i äggindustrin. Men också för att många människor inte känner till det faktum att hönorna i äggindustrin dödas, säger Hanna Gisslén, talesperson på Djurrättsalliansen.

Till lantbrukets egen tidning ATL säger äggfabrikens vd Claes Cedergren att händelserna är ”fruktansvärda misstag” och att företaget inte har något att dölja men han ifrågasätter också att Djurrättsalliansen filmade.

– Det känns absolut inte bra. Djurrättsaktivisterna är polisanmälda, säger Claes Cerdergren till ATL.

Hanna Gisslén, som var med och filmade, tar polisanmälan med ro.

– Vi har suttit i skogen och filmat utsidan av en byggnad, inte tagit oss över några staket eller gått in i någon byggnad, så en anmälan om olaga intrång skulle sakna grund. Det är typiskt att branschen ska försöka vända detta mot oss, som enbart har filmat det grova djurplågeri som utförs på deras företag. Industrins taktik är att prata om allting annat än det våld som de hela tiden utsätter djuren för, det vill de inte att allmänheten ska få se eller höra om.

Företaget C A Cedergren framhåller att det inte är deras personal som plågar djur till döds. Det ska vara personal från ett inhyrt företag som äggfabriken, efter avslöjandet, har avslutat samarbetet med.

– Eftersom C A Cedergren inte vill redovisa vilket bolag det är så är det omöjligt att veta om uppgiften stämmer. Men det är absolut ingen ursäkt, oavsett vem som har gjort det så har det hänt. Och även om de skulle ha sagt upp företaget som utförde just det som syns på vår film betyder inte det att hönorna inte kommer dödas på företaget i framtiden, bara att någon annan kommer göra det, säger Hanna Gisslén.

Hon tror inte heller att detta är en engångshändelse.

– Det här är Sveriges största äggproducent och det är ingen slump att vi blev vittnen till det här, hela äggindustrin bygger på våld.

C A Cedergren har, liksom de flesta äggfabriker, hönor i ett ”frigående system” och är Sveriges största leverantör av ägg. På bland annat Ica och Coop säljs äggen under etiketten ”lantägg”.

– Äggbranschen använder sig av begrepp som ”frigående” och ”lantägg” och man kan ju fråga sig vad människor ser framför sig när de hör sådana ord. Antagligen inte ett enormt industrikomplex med över en miljon hönor som trängs i smutsiga, illaluktande och högljudda stallar. Vi hoppas att så många som möjligt ser vårt filmmaterial och tar ställning genom att sluta äta ägg, bara då kan vi få slut på våldet och dödandet, säger Hanna Gisslén.