En pandemi, en minkindustri i kris och en ökad digital aktivism. Några av landets djurrättsorganisationer summerar 2020 och delar med sig av sina förhoppningar inför nästa år.
Vad tar ni med er från djurrättsåret 2020?
Max Malm från Total insyn:
– Det har varit ett annorlunda år att bedriva djurrätt på, men vi har ändå lyckats genomföra ett par fysiska aktioner och ökat vår räckvidd på sociala medier. Vi tror också att medierna, efter Uppdrag gransknings program Arlagården, har vågat rapportera mer kritiskt om djurindustrin, även om det är på tok för lite än så länge. Som en följd av detta har svenskarnas förskönande bild av djurhållning börjat spricka, något som behövs i steget mot djurens befrielse. Vi vill också passa på att nämna att Total insyn officiellt bildades som en förening den 20 december 2020.
Richii Klinsmeister, ordförande Hunt Saboteurs Sweden:
– Alldeles för lite. Viruset drabbar alla, även oss jaktmotståndare och jägarna. Så det har dessvärre inte varit någon större aktivitet organiserad av oss under året, men desto fler privata initiativ från jaktmotståndare runtom i landet.
Rebecca Jordbo från Djurens revolt:
– Beundran för det fantastiska stöd vi har fått under våra insamlingar till stöd för dömda kamrater. Tacksamhet för den fortsatta gemenskapen i vår grupp.
Malin Gustafsson, talesperson Djurrättsalliansen:
– Trots detta annorlunda år har vi bland annat avslöjat hur personal hos Sveriges största äggproducent plågar ihjäl hönor och berättat om hur svenska djurparker dödar friska och utrotningshotade djur. Vi har även fortsatt granska den svenska pälsindustrin och haft en uppmärksammad annonskampanj i Sölvesborg, samt arbetat hårt för att stoppa primatförsöken på Karolinska institutet och inlett en kampanj för att rädda livet på fem apor. Så vi blickar tillbaka med stolthet över allt som vi har fått gjort för djuren under det här året.
Olle Andersson, talesperson Djurfront:
– Minkindustrins förfall. Många segrar, många lärdomar och som vanligt många möjligheter till fortsatt organisering för en stark frihetsrörelse.
Martin Smedjeback, ordförande Save Movement Sverige:
– Jag är tacksam för att så många djurrättsmanifestationer har kunnat genomföras, trots utmaningarna med corona. Vi har kört flera Save-manifestationer vid slakterier runt om i Sverige och inte färre än tre slakteriblockader med Slakteriinspektionen och Sambandscentralen, den senare Sveriges troligen största blockad av ett slakteri. När viruset har gjort det svårt att träffas tycker jag att djurrättsrörelsen har varit bra på att hitta bra alternativ, exempelvis digitala föreläsningar, digitala workshops och djurrättsliga videokalendrar.
Vad hoppas ni på under djurrättsåret 2021?
Max Malm från Total insyn:
– Nästa år kommer vi att försöka utveckla våra lokalgrupper mer och även starta nya för att engagera så många som möjligt, så att vi kan nå en politisk förändring gällande insyn i djurindustrin. Folk börjar bli mer medvetna om hur det fuskas och göms undan. Vi vill fortsätta jobba för att öka den medvetenheten.
Richii Klinsmeister, ordförande Hunt Saboteurs Sweden:
– Vi hoppas på starkt och våldsamt motstånd mot vargjakten som startar i januari och att fler djurvänner ansluter sig till oss.
Rebecca Jordbo från Djurens revolt:
– Fler aktivister, att kunna anordna demonstrationer som vanligt igen och fortsatt kamratskap sinsemellan.
Malin Gustafsson, talesperson Djurrättsalliansen:
– Vi har i många år arbetat intensivt för att stänga minkfarmerna och nu är vi i ett bra läge för att lyckas, så vi kommer att kämpa för att det blir till verklighet under 2021. Sedan hoppas vi såklart att våra kommande granskningar och avslöjanden kommer att röra om och få den uppmärksamhet de förtjänar och bidra till att fler tar avstånd från djurförtrycket. Och att vi kan ta ytterligare steg mot en mer etisk värld för alla som lever här, vilket är det vi kämpar för.
Olle Andersson, talesperson Djurfront:
– Vi fortsätter sätta fokus på att eliminera pälsindustrin och alla dess aktörer – minkfarmare, pälsbutiksägare och pälsbärare. Djuren ska befrias från människans förtryck. Vi kommer alltid att göra det obekvämt för dem som utnyttjar djur.
Martin Smedjeback, ordförande Save Movement Sverige:
– När corona klingar av ser jag verkligen fram emot att börja resa och vara med på många djurrättsliga manifestationer. Och bara hänga med andra aktivister. Min förhoppning är att veganer och aktivister har ett uppdämt behov av att samlas och utföra fysiska manifestationer och aktioner så att vi når rekordstora samlingar för djuren.