Luca Padalini från det australiska aktivistparet That Vegan Couple talade om det osynliga våldet mot djuren i en megafon medan aktivister stod med skyltar inne på restaurangen. Foto: Martin Hjerpe
#inrikes

Högljudd protest på restaurang

Aktionsgruppen Direct Action Everywhere Stockholm genomförde under fredagen en så kallad disruption på en restaurang i huvudstaden. ”Jag tror att aktionen fick många att fundera på vad det är de faktiskt konsumerar” säger Love Liljeroth.

Det var på fredagskvällen som fyrtiofem aktivister från Direct Action Everywhere Stockholm under lugna former gick en på en centralt belägen restaurang mitt i huvudstaden. Aktivisterna radade upp sig med med skyltar och datorer som visade filmer från djurens verklighet. Samtidigt informerade Luca Padalini från det australiska aktivistparet That Vegan Couple i en megafon om det osynliga våldet mot djuren. Restauranggästerna kunde omöjligt undgå budskapet.

– Det var många som såg ut som att dom aldrig ens tänkt tanken på att det de har på tallriken en gång var en levande varelse som inte ville dö. Men jag tror att gårdagens aktion i alla fall fick några att fundera över vad de konsumerar och hur det går till, säger aktivisten Love Liljeroth.

Han säger att målet med en disruption är att konfrontera människor med den norm som gör gällande att det är normalt att äta andra varelser. Att en sådan aktion möter motstånd är självklart. Målet är ju att störa, att avbryta och avslöja vad som finns bakom det som betraktas som normalt.  

– Det är helt naturligt att göra detta i samband med att människor är i full färd med att äta djur. Vi visar det fruktansvärda som vårt samhälle inte vill kännas vid. Det är klart att vi möts av motstånd. Men då har vi ju lyckats och gjort människor uppmärksamma på att det finns en konflikt här.

Aktionen avbröts efter drygt tio minuter. Aktivisterna tågade ut lika lugnt som de gått in medan de skanderade: “There´s no excuse, for animal abuse”. Love Liljeroth var nöjd.

– Det känns helt fantastiskt! Man är ju såklart lite nervös i början, men känslan efteråt är helt oslagbar. Man känner att man gjort något som bidrar till djurens frigörelse!

Livestream från aktionen