På bilden syns hundar som tidigare utnyttjats och dödats på Göteborgs universitet. Foto: Mathilda Andersson Nwachukwu/Spionen
#inrikes

Inga hundförsök i Göteborg

Inga nya hundförsök, inga nya ansökningar och förmodligen inga hundförsök i framtiden. Det uppger Göteborgs universitet. ”En stor seger”, säger Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen.

För drygt ett år sedan uppmärksammade djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen ett djurförsök med sex labradorer på Göteborgs universitet. De inledde kampanjen ”Rädda GU-hundarna” som väckte stor uppmärksamhet i Sverige och andra länder. Nästan 85 000 personer skrev på en namninsamling för att rädda labroderna Luna, Mimosa, Venus, Lotus, Zuri och Milia.

Trots protesterna blev hundarna utnyttjade och dödade.

– Vi glömmer aldrig de sex labradorerna men fortsätter att kämpa för att inga djur ska ses som försöksobjekt i framtiden, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande.

Organisationen har varit i kontakt med Göteborgs universitet och fått bekräftat att inga nya hundar har utnyttjats sedan dess och att inga nya ansökningar har gjorts. Universitet uppger också att det inte finns något beslut mot att använda hundar men att de har svårt att tänka sig att nya hundförsök kommer att göras i framtiden.

– Om så är fallet är det en stor seger då den här typen av försök har pågått sedan 1990-talet och minst 200 hundar har använts, säger Malin Gustafsson.