Tusentals liv kan räddas, enligt Djurrättsalliansen, nu när Swecclim inte ser ut att bli verklighet. Foto: Jo-Anne McArthur
#inrikes

Inga pengar till Swecclim

Planerna på det nya djurförsökscentret för grisar, hundar, apor, katter och andra större djur har gått i stöpet för den här gången. Idag avslog Vetenskapsrådet centrets ansökan på 90 miljoner kronor.

Anlib har tidigare berättat om planerna på centret som har namnet Svenskt experimentellt kliniskt center för innovativa stordjursmodeller (Swecclim). Projektet samordnas av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.

De senaste månaderna har Djurrättsalliansen bedrivit en kampanj mot Swecclim och har bland annat samlat in närmare 50 000 namnunderskrifter som har överlämnats till Vetenskapsrådet. Djurrättsalliansen är förstås väldigt nöjda med dagens besked från Vetenskapsrådet.

– Det är en seger för djuren! Vi är oerhört glada och stämningen är på topp. Vi firar med att äta veganska passionsfruktbakelser och planera nästa steg i kampanjen, säger Daniel Rolke från Djurrättsalliansen.

Vad händer med Swecclim nu, tror du?

– Vår förhoppning är att projektet i sin helhet ska skrotas. Dessvärre vet vi att SLU planerar att gå in med en modifierad behovsanmälan i årets behovsinventering till Vetenskapsrådet, samt försöker få universitet och andra att bidra med finansieringen. Men vi har vunnit det här slaget och vi kommer inte ge oss.

Vilken betydelse tror du att er kampanj mot Swecclim har haft?

– Djurrättsalliansen kampanj tror jag har varit avgörande för den här positiva utgången. Fram tills idag så har projektledningen varit ganska övertygade om att de ska tilldelas pengar till projektet. Vi har också lyckats väcka intern kritik på de olika universiteten som jag tror Vetenskapsrådet känt av och jag tror att rådet har gjort en väldigt noggrann granskning av projektet efter att vi uppmärksammat det.