"Förhoppningsvis får vargarna leva i fred nästa år och kan återhämta sig från hetsjakten som rubbat deras tillväxt under många år" säger Richii Klinsmeister, ordförande Hunt Saboteurs Sweden. Foto: Robson Hatsukami Morgan
#inrikes

Ingen vargjakt nästa år

Det blir ingen licensjakt på varg nästa år. Orsaken är att det bara finns cirka 300 vargar i Sverige, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

För att den svenska vargstammen ska anses ha gynnsam bevarandestatus ska populationen vara minst 300 vargar. Därför kommer Naturvårdsverket inte delegera till länsstyrelserna att besluta om vargjakt nästa år.

– Vi arbetar med adaptiv förvaltning. Det innebär att vi anpassar förvaltningen efter gällande situation. Om stammen ökar kan situationen ändras, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Richii Klinsmeister, ordförande för Hunt Saboteurs Sweden, välkomnar beskedet.

– Det är förvånande men glädjande. Det är allmänt känt att myndigheterna alltid går jägarlobbyn till mötes så vi var förberedda på ytterligare en licensjakt. Förhoppningsvis får vargarna leva i fred nästa år och kan återhämta sig från hetsjakten som rubbat deras tillväxt under många år, säger han.

I vintras var Hunt Saboturs Sweden ute i skogarna och försökte sabotera vargjakten, något som uppmärksammades mycket i medierna.

– Vi är nöjda med våra insatser men har delvis bytt strategi. Nu genomför vi många mindre sabotage som vi sällan går ut med offentligt eftersom det har lett till svårigheter för oss. Jägarna är många och mobiliserar mot oss på nolltid så vi försöker vara mer hemliga. Det har också gett bättre resultat.

Vad ska ni fokusera på nu, när det inte blir någon vargjakt nästa år?

– Vi kommer fortsätta med bevakning i vargtäta zoner. När beslut tas om utebliven licensjakt så ökar tjuvjakten. Vi kommer även fortsätta störa jakt på bland annat björn, räv, grävling och klövvilt, säger Richii Klinsmeister.