Aktivisten Saga Pålssons fäste ett vajerlås på huvudgrinden till HKScans slakteri förra året. Idag var hon i Linköpings tingsrätt, åtalad för egenmäktigt förfarande.
Det var i november förra året som ett tjugotal aktivister från aktionsgruppen Slakteriinspektionen blockerade flera transporter på väg in och ut från HKScans slakteri i Linköping. De utförde även en blockad vid Arlas mejeri som ligger alldeles intill.
Idag på förmiddagen anlände Saga Pålsson, den enda aktivisten som blev åtalad efter aktionsdagen, till Linköpings tingsrätt tillsammans med fyra kamrater som satt på åhörarbänken. Om inte ett virus hade härjat skulle betydligt fler ha varit på plats.
Istället skickades stöd till Saga via Slakteriinspektionen Facebooksida. Där är bilder på djurrättsengagerade som håller upp skyltar med budskap, till exempel “I solidaritet med Saga. Stäng alla dödsfabriker!”, “When injustice becomes law, resistance becomes duty. Stäng dödsfabrikerna!” och “Enade för djuren. Stoppa slakten!”.
Det var Sagas första rättegång någonsin.
– Det känns helt okej! Lite nervöst att prata inför folk bara. Men det är märkligt att under dessa Corona-tider lägga alla dessa resurser på att åtala någon som satt ett lås på en grind. Jag såg att på rättegångar som gällde misshandel stod det inställt på. Att de kör denna där det inte ens fanns ett brottsoffer känns konstigt prioriterat, säger Saga Pålsson.
I början av rättegången frågade domaren Saga om hon erkände brottet. Hon svarade att hon begått handlingen men att det inte är ett brott. Domaren frågade varför hon inte anser att det är ett brott.
– Vid alla andra tillfällen när man begår allt det här våldet som sker på insidan av Scan, man skjuter med bultpistol och skär halsen av oskyldiga individer, så hade det utan tvekan räknats som nödvärn att försöka hindra det.
Det enda vittnet i dagens rättegång var polisen Andreas Winslow som hade varit närvarande vid Slakteriinspektionens aktion vid slakteriet.
– Det var en planerad kommendering med anledning att det var ett större upprop på Facebook kring en aktion som skulle hållas vid Scan med aktivister så vi var ganska mycket polispersonal som tjänstgjorde den dagen, sa han.
Åklagare Eva Kokkonen, som var med på videolänk, sa på slutet av rättegången:
– Saga menar att hennes engagemang för djur gör att hon anser att den verksamhet som pågår på Scans område är fullständigt vidrig. Och naturligtvis har hon rätt till sin åsikt och hon har också rätt att framföra sina åsikter. Men det måste göras på ett demokratiskt sätt. Och att bete sig på det här sättet som är en form av civil olydnad är inte tillåtet. Att sätta upp detta lås bromsade Scans verksamhet.
Saga Pålsson avslutade rättegången med att prata om vårt gemensamma ansvar att stå upp mot våldet mot djuren på slakterierna.
– När vi har lagar som på något sätt rättfärdigar våld, särskilt denna typ av extrema våld, så anser jag att det är min, och vår, skyldighet att stå upp mot det här våldet och att utmana de lagar som tillåter det, sa hon.
Åklagaren yrkade på “ett måttligt bötesstraff” för Sagas aktion för djuren. Domen meddelas den 6 maj.
Efter rättegången återvände Saga till HKScans slakteri.
– Vi filmade flera djurtransporter. Det kändes helt rätt att vara där. Man tittar på någon och vet vilket öde som väntar dem. Det var en bekräftelse på att ja, det var därför jag utförde handlingen som ledde till dagens rättegång, för deras skull! Jag kommer aldrig att glömma alla de ögon som tittat tillbaka på mig på väg in på slakteriet, eller skriken från dem.