Aktivister från Djurens revolt samtalar med anställda på länsstyrelsen i Västmanland under dagens demonstration mot vargjakt. Foto: Staffan Andersson
Jonna Cheshire flyttade sig från länsstyrelsen och ställde sig vid en väg intill. Foto: Staffan Andersson
Inte viltvård, utan viltvåld. Foto: Staffan Andersson
Dagen avslutades med en manifestation i centrala Västerås. Foto: Staffan Andersson.
#inrikes

”Ni vårdar inte, ni dödar”

Snart bestäms hur många vargar som får leva. Idag protesterade djurrättsaktivister utanför länsstyrelsens lokaler i Västerås.  

Framför huvudentrén till länsstyrelsen står en handfull aktivister från djurrättsgruppen Djurens revolt och argumenterar med två personer från tidningen Jakt & Jägare.

– Vi har ett ansvar att vårda viltet, säger en av jägarna.

– Ni vårdar inte, ni dödar. Känner du till någon vårdinrättning som dödar friska patienter? säger en aktivist.

– Men det är skillnad på människor och djur.

– Människan är ett djur!

Efter en stund går jägarna iväg. Aktivisterna fortsätter att hålla upp skyltar med jaktkritiska budskap, till exempel ”Nej till licensjakt” och ”Jakt är viltvåld”.

För drygt två år sedan rapporterade medier nästan dagligen om vargjakten i Västmanland och sammandrabbningarna mellan jägare och aktivister ute i skogarna. Senast den 1 oktober ska länsstyrelsen i Västmanland och andra länsstyrelser i det mellersta rovförvaltningsområdet fatta ett nytt beslut om licensjakt på varg. Beslutet gäller vintern 2021, i år får inga vargar skjutas.

Sedan tidigare är det bestämt att det ska finnas minst 15 vargar i länet. Aktivisterna är oroade eftersom vinterns inventering visar att det finns rekordmånga vargar i Västmanland, minst 41 individer.

– Det skulle inte förvåna mig om de beviljar att 26 vargar får skjutas så att det bara är 15 kvar, säger Åsa Andersson, en av aktivisterna.

Johan Wretenberg, avdelningschef för naturvård på länsstyrelsen, och en av hans kollegor har kommit ner och pratar med aktivisterna. De säger att de bara fattar beslut utifrån de riktlinjer som länsstyrelsen får av demokratiskt valda politiker. Aktivisterna invänder att alla människor har ett eget ansvar, även personal på länsstyrelsen.

Aktivisten Said Joshini bor på landet, nära en skog och hör ofta jägarnas skott.

– Varje gång jag hör skotten dör jag själv lite grann och tänker, jaha nu är det en till mamma som kommer att sakna sina barn. Jag vill stoppa att folk dödar djur, alla djur! Men vi behöver bli fler som protesterar, idag är vi bara några stycken som står här, säger Said Joshini.

Djurens revolt har startat en namninsamling mot vargjakten.