"Det som var mest genomgående efter avslöjandet var att människor var chockade över att djur behandlades så här i Norge", säger regissören Ola Waagen. Bilden är från filmen Grisarnas hemliga liv.
#inrikes

Norskt grisavslöjande på SVT

Norun Haugen arbetade i den norska grisindustrin under fem år och filmade med dold kamera. Ikväll visar SVT dokumentären Grisarnas hemliga liv, en film som har startat en omfattande debatt om hur djur blir behandlade i Norge.

I dokumentärfilmen får tittarna följa med Norun Haugen som jobbar på grisgårdar och filmar vanvårdade djur med dold kamera. På filmerna syns grisar som blir sparkade och slagna. Vi får också se sjuka och skadade djur som grisbönder låter självdö under ett utdraget lidande.

– I Norge finns en väldigt stark myt om att vi har världens bästa djurvälfärd och att lantbruket bara består av trevliga små familjegårdar. Så när Norun kom till mig och berättade att hon hade gått undercover i köttindustrin frågade jag om jag kunde få följa henne eftersom det var en helt unik möjlighet att få fram hur verkligheten faktiskt är, säger regissören Ola Waagen.

Att Norun Haugen tog kontakt med Ola Waagen är inte så konstigt. Han har varit engagerad för djurens rättigheter under lång tid och 2014 gjorde han den prisbelönta dokumentärfilmen Päls som handlar om en man som filmar med dold kamera i den norska pälsindustrin.  

– Att filma med dold kamera är självklart en metod man ska använda när det inte finns något annat sätt att få fram sanningen. När man ser de avslöjanden som Norun har filmat så råder det inget tvivel om att det är saker som industrin ville fortsätta hålla hemliga och att den här metoden var helt nödvändig, säger Ola Waagen.

När Grisarnas hemliga liv visades på norsk tv förra året väckte den stor uppmärksamhet. Dagarna efteråt skrevs hundratals artiklar i olika tidningar, filmen toppade nyhetssändningar i tv och intresset på sociala medier var enormt. Flera politiker gick också ut och sa att något måste göras.

Norges största köttmärke, Gilde, svarade med en omfattande annonskampanj i landets tidningar för att återupprätta förtroendet för grisindustrin. Kampanjen fick stark kritik av konsumenter och den norska motsvarigheten till konsumentverket.

– Det som var mest genomgående efter avslöjandet var att människor var chockade över att djur behandlades så här i Norge. Det som kom fram var ett totalt brott mot den bild vi genom alla år hade fått från djurindustrin, medier och politiker. Jag tror att många hade svårt att ta in det, säger Ola Waagen.

I Sverige har organisationen Djurrättsalliansen filmat grisindustrin med dold kamera, bland annat i kampanjen Ett liv som gris. Organisationen välkomnar att SVT visar den norska dokumentären.

– På det stora hela ser grisindustrin likadan ut i stora delar av världen. De skillnader som finns är ur djurens perspektiv marginella. Det finns inget djurvänligt kött oavsett hur vi föder upp och dödar djuren. Vi behöver inse att det vi gör är fel och sluta se dem som mat, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Grisarnas hemliga liv visas i programmet Dokument utifrån ikväll klockan 22 men sedan idag finns den också tillgänglig via SVT Play.