Under gårdagens säsongspremiär på Borås djurpark protesterade Anki och Alexandra (på bilden) och Madeleine mot verksamheten. Foto: Madeleine Johansson
#inrikes

Protest mot parköppning

Tre aktivister höll en tyst manifestation utanför Borås djurpark som öppnade igår. ”Djur hör inte hemma i fängelser”, säger aktivisten Madeleine Johansson.

Att ha djurrättsliga manifestationer i coronatider är inte någon självklarhet. Aktivisterna understryker att de tar den rådande samhällssituationen på största allvar.

– Vi var bara några personer, hade vi varit tjugo stycken så hade vi fått tänka annorlunda. Vi ställde oss inte heller nära besökarna som stod och köade men ändå så att vi syntes bra, säger aktivisten Madeleine Johansson.

Varför var ni där?

– Vi ville visa att djur inte hör hemma i dessa fängelser som vi kallar för djurparker och zoon. De är inspärrande dygnet runt, året runt, innanför höga stängsel och mellan kala betongväggar. Det är sorgligt att de inte får leva i sin naturliga miljö.

Det har varit en del skriverier om just Borås djurpark eftersom de har dödat friska lejon. Som ungar är lejonen ett dragplåster för att få besökare men när de växer upp anses de vara ”överskottsdjur”.

Under gårdagens säsongsöppning var det färre besökare än vanligt. Den främsta orsaken är förstås coronapandemin. Om en del av minskningen beror på mediernas intresse för lejonen eller för att fler bojkottar djurparker är oklart.

Aktivisterna stod utanför entrén i ungefär två timmar. Flera besökare var nyfikna, läste på deras skyltar men bara ett fåtal kommenterade aktionen.  

– En person kom fram, fotade oss och sa att vi gjorde ett bra jobb, för att sedan vända på klacken och gå hem. En annan person visade sympati med budskapen på skyltarna men valde att gå in genom entrén ändå. Efter alla manifestationer som vi har deltagit i genom åren, så vet vi att det alltid är delade meningar. Men vi tror att frön alltid sås och att diskussioner skapas, säger Madeleine Johansson.

Efteråt tyckte de att aktionen var lyckad och tillägger att de har förståelse för att många aktivister väljer att stanna hemma under coronakrisen.

– Vi är glada att vi tre ändå lyckades samlas igår på premiärdagen, speciellt i dessa tider då mycket annat som varit planerat för djuren har blivit inställt.