Idag försvarade Natanael Sällqvist fritagningen av tre kaniner med gruppen Tomma burar. Foto: Tomma burar
För två år sedan fritog Lykke Cahier Brodin ovh Natanael Sällqvist tre kaniner från en djurfabrik i Södermanland. Foto: Tomma burar
Efter fritagningsaktionen kördes kaninerna till ett kärleksfullt hem. Foto: Tomma burar
#inrikes

Räddade kaniner – hamnade i rätten

Två djurrättsaktivister stod åtalade för stöld idag. Brottet: De räddade kaniner från en tidig död.

Det var i slutet av april för två år sedan som Natanael Sällqvist och Lykke Cahier Brodin från djurrättsgruppen Tomma burar tog sig in på en djurfabrik i Södermanland. De räddade tre kaniner som var uppfödda för köttkonsumtion och körde kaninerna – som gavs namnen Liv, Fred och Bo – till ett kärleksfullt hem.

Idag hölls rättegången mot aktivisterna i Nyköpings tingsrätt. På grund av coronakrisen var Natanael med på länk från Nacka tingsrätt och Lykke från Göteborgs tingsrätt. Rättegången tog cirka fyrtio minuter.

– Jag hann säga det jag ville och tycker att vi blev bra bemötta av domaren. Det var speciellt att sitta i ett tyst rum på videolänk, det var svårt att se de andras ansiktsuttryck och känna av stämningen i rummet, säger Natanael Sällqvist.

– Jag tycker det var rätt skönt att vara med på videolänk eftersom det kändes mindre konfrontativt att ta upp frågan utan att sitta i samma rum som målsäganden, säger Lykke Cahier Brodin.

Reagerade ni på någonting under rättegången?

– Vi var åtalade för stöld men under rättegången började åklagaren och kaninbonden även prata om inbrott. Det har nog mindre betydelse eftersom brottsrubriceringen endast var stöld. Men ändå märkligt, Natanael Sällqvist.

Aktionen var Tomma burars sjätte djurfritagning sedan gruppen startade sommaren 2015. Fritagningen skedde inom ramen för civil olydnad vilket bland annat innebär att aktivisterna har varit öppna med vilka de är, vad de har gjort och varför.

– Jag gjorde det här för att jag vill rädda liv och samtidigt sprida kunskap och medvetenhet om djurindustrins fruktansvärda existens, säger Lykke Cahier Brodin.

– Det är inte vi som borde dömas av rätten, det är djurindustrin som borde ställas inför rätta, säger Natanael Sällqvist.

Vad hoppas ni att aktionen ska leda till?

– Jag hoppas den leder till att fler får upp ögonen för ett liv utan exploatering av djur, och att fler vill ut och öppna burar, säger Lykke Cahier Brodin.