"Jag är beredd att utreda och se över lagstiftningen" säger Morgan Johansson (S).
#inrikes

Regeringen vill se hårdare straff efter GP:s granskning

Göteborgs-Postens uppmärksammade granskning av djurrättsrörelsen kan leda till hårdare lagstiftning. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill se över möjligheten att skärpa straffen för olaga intrång och hemfridsbrott.

– Näringsidkare måste kunna bedriva sitt arbete utan att utsättas för ofredande, hot, skadegörelse eller andra brottsliga handlingar, sa Morgan Johansson (S) i fredags under en interpellationsdebatt om djurrättsaktivism i riksdagen.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har länge drivit på för hårdare straff för djurrättsaktivister som tar sig in på djurfabriker och bondgårdar. Nu får de gehör av justitieministern.

– Jag är beredd att utreda och se över lagstiftningen när det gäller olaga intrång och dess koppling till hemfridsbrott. Så att den blir skarpare än den är idag. Det ska också bli tydligare var gränsen ska gå mellan olaga intrång av normalgraden och när brottet ska betraktas som grovt, sa Morgan Johansson.

Richii Klinsmeister från djurrättsorganisationen Djurfront som var i centrum av GP:s rapportering är kritisk.

– Detta är ännu ett bevis på statens repression och djurindustrins maktfullkomlighet, säger han.

Klinsmeister ser Morgan Johanssons utspel som ett populistiskt svar på att LRF tycker att regeringen och polisen gör för lite för att skydda djurböndernas intressen.

– Nu ska regeringen statuera exempel genom att tillsätta en utredning. Allt till djurutnyttjarnas belåtenhet. Tar denna utredning lika lång tid som utredningen om minkars välfärd i fångenskap så har vi dock inget att frukta, säger Richii Klinsmeister.

Martin Smedjeback från gruppen Tomma burar, som arbetar med civil olydnad och som har gjort flera öppna djurfritagningar, är också kritisk.

– Det är naturligt att LRF, som representerar bönderna i Sverige, gör vad de kan för att förhindra den kritik och det folkliga motstånd som djurförtrycket har fött. Men regeringen ska inte forma lagar för att se om särintressen. Lagen ska vara lika för alla, säger han.

Smedjeback vill inte se en utveckling som liknar den i USA.

– Där riskerar man som fredlig djurrättsaktivist grova straff om man dokumenterar djurfabriker och utför ickevåldsliga aktioner som kan äventyra vinsterna för djurutnyttjande företag.