"Jag visste redan innan att jag var dömd på förhand så jag tar domen med gott mod", säger Richii Klinsmeister. Bilden till vänster är från en stödmanifestaion för Klinsmeister utanför en minkfarm i Falkenberg. Foto: Djurfront
#inrikes

Snart fängelse för djurfrontare

Inom kort ska Richii Klinsmeister, aktiv i Djurfront och Hunt Saboteurs Sweden, avtjäna ett fyra månader långt fängelsestraff. Han är dömd för bland annat misshandel, ofredande och olaga hot. “En rättsskandal”, säger Klinsmeister.

Den senaste tiden har medier uppmärksammat att flera djurrättsaktivister i Djurfront och andra organisationer har blivit åtalade eller dömda för brott. Det sker efter polisens särskilda insats mot djurrättsaktivister i västra Sverige, en insats som startade efter Göteborgs-Postens artiklar om hot mot bönder i januari förra året. 

En av aktivisterna är Richii Klinsmeister som är dömd till fyra månaders fängelse.

– Det känns okej. Jag hade givetvis gärna sluppit bli inlåst men om detta är resultatet av polisens enorma satsning på att knäcka Djurfront så är det mer en vinst än ett nederlag, säger Richii Klinsmeister.

De flesta brotten som du är dömd för är kopplade till händelser i samband med Djurfronts kampanj mot en minkfarm i Falkenberg. Varför startade ni den?

– Det är Hallands sista minkfarm och en av de största farmerna i Sverige. Cirka 20 000 minkar mördas där varje år. Vi valde den efter att ha studerat farmens ekonomi, protokoll från länsstyrelsen och för dess geografiska läge.

Hur tycker du att kampanjen går?

– Förhållandevis bra om vi ser till förutsättningarna. Det har, som sagt, varit en del repression på grund av polisens samarbete med djurplågarlobbyn och polisens särskilda insats. Men kampanjen fortsätter tills minkfarmen är jämnad med marken. Vårt motstånd tillsammans med coronakrisen som slår hårt mot pälsindustrin kommer bli minkfarmernas död.

Det var i slutet av april som hovrätten för västra Sverige dömde Richii Klinsmeister för bland annat misshandel, ofredande och olaga hot. Själv nekar han till brotten. På grund av coronakrisen hölls förhandlingen utan att den åtalade var närvarande.

– Innan Corona hörde de av sig till min advokat och sa att de ville hålla förhandlingen utan vår närvaro av säkerhetsskäl. Det gick jag givetvis inte med på och jag fick också rätt. Sedan kom pandemin och då hade de en orsak att utestänga mig från förhandlingen. Ett högst tvivelaktigt agerande och en rättsskandal, säger Richii Klinsmeister.

Det allvarligaste brottet, enligt hovrätten, är misshandeln. Den ska ha ägt rum under en demonstration mot minkfarmen i Falkenberg när en man som är aktiv i Centerpartiet och LRF gick fram till Richii Klinsmesiter och andra aktivister. Mannen säger att Richii Klinsmeister riktade en megafon mot honom och satte igång sirenen när han var en meter från honom. Det förvärrade mannens tidigare hörselnedsättning och tinnitus, enligt hovrätten. 

Hur ser du på den händelsen?

– Det stod i läkarutlåtandet att han sedan många år har haft hörselskador och tinnitus. Att det skulle blivit värre är såklart bara något han säger, ett knep att få mig fälld. Det säger det mesta om vårt rättsväsende och hur riggad denna rättegång var.

Ett annat brott som hovrätten ser allvarligt på är ofredande av minkfarmens ägare och hans familj. Klinsmeister döms för en händelse när han och andra aktivister hade en demonstration utanför familjens villa vid 23-tiden en kväll och bland annat ropade i en megafon.

– Det var en helt vanlig demonstration utanför en djurplågares bostadshus.

Du döms även för olaga hot efter att ha delat en bild på Instagram som föreställde ett skelett och en galge med en text där det stod att ägaren av minkfarmen i Falkenberg var en ”före detta minkfarmare”. Varför delade du den bilden?

– Bilden är ett konstverk som heter Skelettet och är skapad av en nära vän. Konstverket har blivit en symbol för minkfarmens framtid.

Påföljden sänktes från sex till fyra månaders fängelse i hovrätten jämfört med tingsrättens dom förra hösten. Hovrättens motivering till det mildare straffet är att “det inte är styrkt att brottsligheten har utövats i sådan organiserad form att det ska påverka straffvärdet.” 

– Det tolkar jag som att tingsrätten skrev en mycket oseriös dom men de borde såklart ha friat mig helt då bevis saknades.

Hur upplevde du dagen i tingsrätten förra hösten?

– Jag visste redan innan att jag var dömd på förhand så jag tog det med gott mod. Jag visste också att mina kamrater var vid minkfarmen och demonstrerade samtidigt som min rättegång pågick så jag satt med ett leende på läpparna hela rättegången.

Du är också dömd till cirka 30 000 kronor i skadestånd och efter att Djurfront berättade om domen i hovrätten på Facebook samlades alla pengar in på några dagar. Vad tänker du om det?

– Solidaritet. Det värmer i hjärtat att så många backar en när man är utsatt. Jag tror även det övertygar fler att utmana systemet när de vet att rörelsen backar en om det inte går som en tänkt.

Richii Klinsmeister har överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen men tror inte att de kommer att ta upp hans fall. Om Högsta domstolen inte tar upp fallet vinner hovrättens dom laga kraft och fängelsestraffet verkställs.

Du har suttit i fängelse tidigare för brott kopplade till djurrättsaktivism. Hur är det att sitta i fängelse som djurrättsaktivist?

– Du blir plötsligt inlåst på en väldigt liten yta tillsammans med personer som har helt andra ideologiska tankar och värderingar än du så det gäller att anpassa sig efter klientelet när man talar om politik och djurrätt. Annars kan det gå illa.

Visste de andra internerna vad du var dömd för?

– Jag valde att berätta direkt för de andra fångarna trots att det inte är tillåtet. Det visade sig att de redan kollat upp vad jag var dömd för och visste allt om vem jag var. Det är så det går till där inne.

Hur såg de på dig?

– De flesta tyckte förstås jag var galen. De var helt oförstående till varför jag gjort detta eftersom det inte var några pengar inblandade och att jag inte gjorde det för egen vinning utan istället för några minkar. Men det visade sig snart att de respekterade min kamp och jag hade inga som helst problem med de andra fångarna. Mina närmaste kamrater där inne blev till och med veganer. Vakterna i fängelset är en helt annan och längre historia. Stödet från kamrater världen runt gör det lättare med.

Som tidigare nämnts har flera medier skrivit om Richii Klinsmeister och andra aktivister den senaste tiden, bland annat Göteborgs-Posten (GP). Djurfront har valt att inte ställa upp på några intervjuer med GP som de tycker skriver ensidigt och går Lantbrukarnas riksförbunds ärenden. 

– Vi ställer oftast upp i media men efter GP:s förra så kallade granskning som byggde på lögner och förtal och skrevs med en häpnadsväckande oseriös underton så beslutade vi att för alltid tacka nej till all oseriös media. GP, Hänt Extra och En ding ding värld faller inom vår bild av oseriösa aktörer. 

En av GP:s artiklar har rubriken “Djurrättsaktivister klassas nu som våldsbejakande extremister” och handlar om att myndigheten Center mot våldsbejakande extremism (CVE) har börjat intressera sig för och skrivit en rapport om så kallad “våldsbejakande djurrättsaktivism”.

– Ännu en lögn, alltså att djurrättsaktivister skulle klassas som våldsbejakande extremister. Enligt CVE så följer de endast djurrättsliga verksamheter fastän rörelsen inte klassas som våldsbejakande enligt säkerhetspolisens definition. Att överhuvudtaget benämna oss som våldsbejakande är dessutom en orimlig slutsats eftersom vårt mål är att rädda liv. Inte skada. Våldsamheterna står djurbönderna för.

Vill du tillägga något?

– Vila i frid Regan Russel.

Fotnot: Regan Russel är en kanadensisk aktivist som för några veckor sedan blev påkörd av en djurtransport under en demonstration och avled av skadorna.