Bild: Kaisa Andersson
Foto: Kaisa Andersson
#kultur

Dinosaurier istället för kycklingar

Påsken är en av många högtider där utnyttjande av djur har en central roll. Vi ställde några frågor till veganen och pysslaren Kaisa Andersson som gör påskdinosaurier istället för påskkycklingar.

Varför gör du påskdinosaurier?

– Jag har alltid gillat att pyssla och under en påsk för några år sedan kändes det plötsligt fel att avbilda hönor, kycklingar och ägg. För även om man inte skadar djur när man ritar och pysslar finns ju kopplingen till djurförtrycket kvar, säger Kaisa Andersson.

Varför just dinosaurier?

– Jag minns att jag läste nya rön som handlade om att vissa dinosaurier kan ha haft fjädrar, till exempel Tyrannosaurus Rex. Då tänkte jag att fjädrar är väldigt påskigt. Jag hade några plastdinosaurier hemma och provade att måla dem i starka påskfärger. Sen ställde jag dem under påskriset och gjorde även några bilder. Det var kul!

Vad har du fått för respons?

– Ingen alls egentligen! När mina syskonbarn såg dinosaurierna förstod de inte riktigt vad jag höll på med. Det har mest varit för min egen skull, ett utforskande. Ett försök att hitta nya symboler och nya påsktraditioner.