Johanna Eriksson och Sara Andersson i Tomma burar under fritagningen av grisarna Selma och Louise.
#kultur

Fritagningsfilm gratis på nätet

En dokumentärfilm om aktionsgruppen Tomma burars öppna fritagningar är sedan igår tillgänglig på nätet utan kostnad. ”Jag vill att alla ska ha möjlighet att se den” säger regissören Teresia Fant.

I ”Tomma burar – filmen” följer filmaren Teresia Fant aktionsgruppens tre första fritagningar under sommaren 2015 och rättegången som följde. Då fritog Tomma burar två grisar, en lax och åtta hönor. Djuren kördes till olika djurhem förutom laxen som släpptes ut i Östersjön.

Teresia Fant berättar varför hon valde att göra filmen.

– Tomma burars fritagningar kunde ge ett annat perspektiv på djur som individer, ett perspektiv som inte är så vanligt när man ser filmer om djur i industrin. Jag tyckte också gruppen var reflekterande och sympatisk.

Vilket budskap vill du förmedla med filmen?

– Först och främst att djur inom industrin är individer med egna behov. Det var också viktigt för mig att de som såg filmen kunde känna igen sig i aktivisterna, till exempel genom att visa att de också hade tvivel kring att göra något olagligt. Om vi tycker om de personer som förmedlar ett budskap är det lättare att lyssna. Det är oklart för mig hur mycket fördomar som fortfarande finns om djurättsaktivister men jag hoppas att filmen kan bryta ner några av dem.

Teresia Fant minns tydligt dagen före den första aktionen.

– Jag var väldigt nervös men motiverade mig själv med att det jag kände inte var något i jämförelse med lidandet för djuren i industrin. Det var också väldigt obehagligt när vi kom till den första gården och gick in genom dörren, då hörde vi en röst som vi trodde var bonden. Jag blev rädd och sprang för att inte bli fast, men det var väldigt dumt av mig eftersom jag borde stannat för att filma, säger hon.

Filmen hade premiär i januari 2018 och har fått väldigt positiv respons, enligt Teresia Fant. Den har bland annat visats på flera festivaler som inte har någon djurrättsagenda, till exempel Göteborgs filmfestival och Ji.hlava som är Tjeckiens största dokumentärfilmfestival.

– Det är väldigt roligt att budskapet har nått en större publik. Djurrättsaktivister har också varit uteslutande positiva till filmen, så här långt! Sedan kan jag nämna att personen som klippte filmen faktiskt slutade äta kött när han jobbade med filmen och fortfarande är vegetarian.

Under december förra året gick det att se filmen gratis på nätet men nu ligger den uppe för gott.

– De flesta festivaler vill inte att en film ligger uppe på nätet om de ska visa den men nu har det gått så pass lång tid och den reser inte runt längre. Så det kändes dumt att inte ge alla möjlighet att se filmen.

Filmen finns att se på vimeo.com eller via denna länk. Den har också en egen hemsida och Facebooksida.