Ljudboksmakaren Markus Tufvesson tillsammans med fåret Eira och Melanie Joys bok som finns tillgänglig från idag.
Ljudboksmakaren Markus Tufvesson tillsammans med fåret Eira och Melanie Joys bok som finns tillgänglig från idag. Foto: Paulina Tufvesson och Martin Smedjeback
#kultur

Köttätandets ideologi – i hörlurarna

Varför älskar vi vissa djur och äter andra? Idag, på skärtorsdagen, släpper projektet Ljud för djuren en gratis ljudbok om köttnormen. 

Den amerikanska psykologen Melanie Joys bok “Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor” fick stor uppmärksamhet när den släpptes 2009, inte minst inom djurrättsrörelsen. I boken populariserar författaren begreppet karnism, ett namn på den osynliga ideologi som får människor att konsumera djurprodukter.

– Förenklat kan man säga att boken handlar om att vi firar hundens födelsedag samtidigt som grisen serveras på frukostmackan, säger Markus Tufvesson som har läst in boken inom ramen för projektet Ljud för djuren.

Boken är lättillgänglig och kretsar kring psykologiska försvarsmekanismer. Som barn har många lätt att relatera till och känna med alla djur men med tiden lär vi oss att det är “normalt, naturligt och nödvändigt” att utnyttja och döda vissa djur. De djur vi äter hamnar i den mentala kategorin “ätliga djur” medan andra djur ses som “oätliga”. Vilka djur som hamnar i vilken kategori kan variera mellan olika länder och kulturer.   

– En viktig aspekt är att djurindustrin osynliggör att det faktiskt är levande varelser vi äter. Plötsligt ligger bara köttbiten där i köttdisken. De allra flesta som äter kött har aldrig kommit i kontakt med de djur vi äter, säger Markus Tufvesson.

Han är själv vegan och har reflekterat mycket kring hur olika vi behandlar djur. För några år sedan köpte han och hans fru några får som skulle gå till slakt. Nu lever fåren i en hage i anslutning till deras bostad och betraktas som familjemedlemmar.

– Jag brukar säga att det är som att ha hundar med klövar. Det är liksom ingen skillnad.

Markus Tufvesson hoppas att de som väljer att lyssna på boken omvärderar sin syn på djur och slutar betrakta vissa djur som mat. Han tror att många veganer och djurrättare också kan ha behållning av boken eftersom den ger en större förståelse av köttätande som en ideologi och en social konstruktion.   

“Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor” är det ideella projektet Ljud för djurens tredje djurrättsliga ljudbok. Tidigare har Markus och andra aktivister läst in “Jordens herrar” och “Djurens förintelse”. 

Att läsa in och klippa den svenska översättningen av Melanie Joys bok har tagit nästan ett år och nu kommer Markus att ta en paus. Men alla tre böcker kommer att vara tillgängliga för lyssning.

– De senaste åren har jag lagt en väldigt stor del av min fritid på att göra ljudböcker. Så nu behöver jag lite ledigt. Men jag vill läsa in fler böcker, kanske att jag börjar med en ny i slutet av året.

Ljud för djuren på Facebook, Spotify och Apple podcast.