"Det är en väldigt intressant och lättillgänglig bok" säger djurrättsaktivisten Markus Tufvesson som ger ut Jordens herrar av Pelle Strindlund – som ljudbok. Foto: Staffan Andersson och Paulina Tufvesson
#kultur

Lyssna på djurrättsböcker

Idag släpper det ideella projektet ”Ljud för djuren” sin andra djurrättsliga ljudbok – Jordens herrar av Pelle Strindlund. Boken går att lyssna på gratis via Spotify och Itunes.

Förra året läste sex aktivister in Djurens förintelse av Pelle Strindlund och Henrik Wig. För redigeringen och utgivningen av ljudboken stod aktivisten Markus Tufvesson.

– Det var ett väldigt roligt och givande projekt. Jag kände direkt att jag ville göra fler ljudböcker, säger han.

Inför dagens släpp av Jordens herrar, som också är skriven av Pelle Strindlund, har Markus Tufvesson gett projektet ett namn, Ljud för djuren, och skapat profiler på sociala medier.

– Jag vill rikta ett stort tack till författarna och Karneval förlag som har gett ut böckerna. Utan deras godkännande och entusiasm hade detta inte varit möjligt.

Jordens Herrar gavs ut 2011. Den fick fina recensioner, gavs även ut i pocket och Pelle Strindlund tilldelades Djurens rätts utmärkelse Guldråttan.

I boken jämför Pelle Strindlund slaveriet i USA på 1700- och 1800-talet med dagens djurförtryck. Jordens herrar är inläst av Markus Tufvesson själv och Hannah Bratt på ideell basis och går att lyssna på via Spotify eller Itunes.

– Det är en väldigt intressant och lättillgänglig bok. Man får också ta del av författarens egen resa mot veganism och djurrätt.

Varför gör du det här?

– För det första så fanns det nästan inga djurrättsliga ljudböcker på svenska. Min förhoppning är också att böckerna ska nå en ny och större publik. Dessutom tycker många att det är lättare att lyssna på böcker än att läsa.

Markus Tufvesson berättar att han har gått en radioutbildning tidigare och länge drömt om att göra ljudböcker. För tre år sedan blev han vegan och ville engagera sig djurrättsligt.

– Jag har aldrig känt mig lockad av att vara med på blockader eller liknande så detta känns som en perfekt form av djurrättsaktivism för mig.

Att göra ljudböcker är tidskrävande, framför allt redigeringen. Markus uppskattar att han arbetade i snitt tjugo timmar i veckan under nästan ett år med den förra boken, Djurens förintelse.

– Jag vill ju att det ska bli så bra som möjligt och har bland annat klippt bort alla andningar från inläsningarna.

Kommer det fler djurrättsliga ljudböcker?

– Ja! Förhoppningsvis släpps ytterligare en ljudbok innan årsskiftet.