Joaquin Phoenix vann en Oscar för sin insats i filmen Joker och höll brandtal för kalvar.
#kultur

Phoenix tackade med djurrätt

Priset för bästa manliga huvudroll gick på nattens Oscarsgala föga överraskande till den amerikanske skådespelaren Joaquin Phoenix. Väl där hade han ett budskap, ett djurrättsbudskap av en kaliber som väl aldrig hörts på någon gala.

Det var den rent utomjordiska rollprestationen som Joker i filmen med samma namn – en ikonisk prestation, fullt jämförbar med allt som Brando, de Niro och Streep någonsin åstadkommit – som gjorde att Phoenix äntligen kallades fram till mikrofonen.

Phoenix, uppenbart tagen av situationen, började sitt tacktal med att uttrycka sin tacksamhet över att få ägna sitt liv åt filmkonsten, men menade att den största gåvan som yrket gett honom var “möjligheten att tala för dem som saknar röst”. Han fortsatte:  

– Oavsett om det handlar om ojämlikhet mellan kön, rasism, hbtq-rättigheter, ursprungsbefolkning eller djurrätt, talar vi om kampen mot orättvisa. Vi talar om kampen mot idén att en nation, ett folk, en ras, ett kön, en art har rätt att ostraffat härska, utnyttja och kontrollera andra.

Det dröjde inte sekunder innan Phoenix gett prov på vad han menade. Till den församlade Hollywoodeliten, och miljoner tittare, sa han allvarligt: 

– Vi anser oss berättigade att artificiellt inseminera en ko och sedan stjäla hennes kalv, trots hennes omisskännliga skrik av ångest. Sedan tar vi hennes mjölk som var avsedd för kalven och häller i kaffet eller på flingorna.

Joker-stjärnan avslutade sitt brandtalmed en uppmaning till försoning och ett citat av brodern River, som dog under tragiska omständigheter blott 23 år gammal: “Run to the rescue with love, and peace will follow”.

Joaquin Phoenix veganism – han blev vegan redan som treåring – och djurrättsengagemang är välkänt sedan lång tid. Det är hans sorgsna, lätt tillbakalutade röst man hör i de omtalade dokumentärerna Earthlings (2005) och Dominion (2018), en berättarröst som i högsta grad bidragit till att filmerna nått så stor publik. Han har också producerat Animal People (2019), en dokumentär om den amerikanska aktivistgruppen Stop Huntingdon Animal Cruelty. 

Skådespelaren har vid upprepade tillfällen samarbetat med olika djurrättsorganisationer, deltagit i offentliga protester mot människans behandling av djur och befunnit sig utanför slakterier där han erbjudit djuren vatten och tröst. I själva verket tycks Phoenix ta varje tillfälle i akt att tala för dem som saknar röst. Som vid nattens Oscarsgala.

Se Joaquin Phoenix tacktal här