Aktivisten Regan Russel från Kanada hade varit djurrättsaktivist sedan 1979. Foto Toronto Pig Save/Jo-Anne McArthur
#utrikes

Aktivist dog under slaktprotest

Den kanadensiska aktivisten Regan Russel blev påkörd av en djurtransport och avled under gårdagen. Russel medverkade i en protest utanför ett slakteri i Burlington i Ontario.

Det finns ännu inte så många uppgifter om vad som hände i samband med att djurrättsaktivisten Regan Russels, 65 år, blev påkörd igår. Hon deltog i en fredlig manifestation som arrangerades av Animal Save Movement och gav bland annat vatten till grisar i en djurtransport. Liknande manifestationer har hållits utanför slakteriet i Kanada sedan 2014.

– Det är så tragiskt, så hjärtskärande, säger aktivisten Geena Morrison som deltog i aktionen till den lokala nyhetssajten Inside Halton.

Regan Russel hade varit djurrättsaktivist sedan 1979 och var en mentor för andra aktivister. Det skriver Toronto Pig Save som är en del av Animal Save Movement i ett inlägg på sin Facebooksida.

Martin Smedjeback, ordförande Save Movement Sverige, nåddes av nyheten under gårdagskvällen.

– Jag vet ännu inte så mycket om vad som hände, men det vi vet är att en person dog när hon stod upp för andras liv. Djurindustrins kvarnar mal sönder miljontals djurs liv och igår skördade de också ett människoliv. Detta skulle inte ha hänt om vi människor insisterade att fortsätta att utnyttja och döda djur, säger Martin Smedjeback.

Ett tiotal djurrättsaktivister har blivit dödade genom åren. På 1990-talet blev Jill Phipps från England, precis som Regan Russel, påkörd av en djurtransport.

Regan Russel efterlämnar sin make och en dotter.