"Jag tror starkt på att vår rörelse behöver använda sig av civil olydnad i större utsträckning" säger aktivisten Patty Mark.
#utrikes

Aktivister blockerade motorväg under rekordstor djurrättsprotest

En trafikblockad i Melbourne, aktivister som kedjade fast sig vid slakterier och flera demonstrationer. I måndags genomfördes den största samordnade djurrättsaktionen någonsin i Australien. Närmare tusen djurrättsaktivister kan ha deltagit.

Den senaste veckan har australisk media dominerats av den storskaliga protesten som hade parollen “Watch Dominion”. Aktionen var en kraftsamling av landets djurrättsrörelse för att få människor att se dokumentärfilmen Dominion som handlar om hur djur behandlas inom djurindustrin.

Patty Mark, en veteran inom den australiska djurrättsrörelsen och en av de första aktivisterna som gjorde öppna djurfritagningar, var en av deltagarna.

– Det är helt fantastiskt. I mina ögon är det här en milstolpe för den globala djurrättsrörelsen, säger hon.

Den mest spektakulära aktionen var att ett hundratal aktivister blockerade Melbournes mest trafikerade gatukorsning under rusningstid. Efter en stund bar polisen bort aktivisterna och grep 38 personer.

Andra aktivister blockerade ingången till Melbourne Aquarium, kedjade fast sig på slakterier i fyra städer och demonstrerade på gatorna. Patty Mark uppskattar att minst 650 och högst 850 aktivister deltog. Själv var hon med vid slakteriet i Goulburn där nio aktivister greps för olaga intrång.

– Jag var med eftersom jag visste att aktionerna skulle vara ickevåldsliga och ha inslag av civil olydnad. Jag tror starkt på att vår rörelse behöver använda sig av civil olydnad i större utsträckning. Vi har tillräckligt med fakta, tillräckligt med bilder och filmer från djurfabrikerna, så det dags att vi tar oss till de platser där förintelsen av djuren pågår och säger nej.

Massprotesten organiserades huvudsakligen av Aussie Farms men flera andra djurrättsorganisationer var inblandade. Strax före jul bjöds aktivister in att delta via sociala medier. Dagen för aktionen, den 8 april, valdes eftersom Dominion hade premiär den 8 april förra året. Patty Mark och hennes organisation Animal Liberation Victoria var inte med och organiserade men hon är imponerad över arbetet.

– De lyckades verkligen att planera någonting så här stort och samtidigt hålla en låg profil innan det var dags. Det är roligt att se att det samarbetas mer inom rörelsen och att fler ägnar sig åt gräsrotsaktivism.

Protesten har bland annat lett till att Dominion, som finns att se på nätet utan kostnad, fick 55 000 fler visningar i Australien under de två första dagarna efter aktionen. Det har också kommit igång en stor diskussion bland allmänheten om hur djur blir behandlade. Bilder från protesten nådde även New York Times förstasida. Men givetvis har all uppmärksamhet inte varit positiv.

– Jag hade förväntat mig att det skulle bli en del negativa reaktioner bland allmänheten och i media men det är ingenting jämfört med det stora steg framåt som djurrättsrörelsen tog denna dag. Det var en enad, fredlig och beslutsam aktion från medkännande människor med olika bakgrund och i alla åldrar.

Mest kritiska har djurindustrins företrädare varit men även landets konservativa regering som har talat om att skärpa lagen, kallat aktionen för “un-Australian” och deltagarna för terrorister.

– Vi behöver stå starka och enade när motreaktionerna kommer. De kommer att klinga av, vi kommer att vinna till slut, för det gör alltid sanningen. Nu måste vi vinna över fler människors hjärtan och vi behöver också vara respektfulla mot våra fiender och visa dem att fred och ickevåld är vägen framåt.

Patty Mark har varit aktiv i den australiska djurrättsrörelsen i 41 år och med sitt långa perspektiv kan hon se hur rörelsen har utvecklats.

– Vi har verkligen kommit långt. På 70-talet vågade vi knappt säga ordet vegetarian, på 00-talet var vi rädda för ordet vegan. Jämför det med denna protest när alla dessa aktivister, på ett fredligt sätt, i princip stängde ner en hel stad och flera slakterier runt om i landet för att uppmana till veganism.