Tema: Corona
Djurfristaden gavs tillåtelse att hämta tusen "olönsamma" hönor med två specialchartrade flygplan. Foto: Jo-Anne McArthur
#utrikes

Djurfristad räddade tusen hönor

Animal Place, en djurfristad i USA, har räddat tusen hönor från att gasas ihjäl. Hönorna skulle dödas på en äggfabrik eftersom de inte kunde skickas till slakt på grund av coronakrisen.

I USA har flera slakterier stängt helt eller delvis som en följd av covid-19. Risk för att slakteriarbetare smittar varandra, minskad köttexport och minskad efterfrågan på djurprodukter från restauranger är några av orsakerna.

Den senaste tiden har flera medier rapporterat om att djurindustrin har börjat döda “överskottsdjur” direkt på djurfabriker. Exempelvis har hönor och kycklingar gasats ihjäl med kolmonoxid eller med skum, en metod som är väldigt plågsam eftersom det kan ta upp till fem minuter innan djuren kvävs till döds. Det har också blivit känt att vissa djurfabriker slutar utfodra olönsamma djur så att de svälter ihjäl.

Förra helgen gick djurfristaden Animal Place i Kalifornien ut med en solskenshistoria. De har förhandlat med en äggfabrik i Iowa som skulle döda majoriteten av deras 140 000 hönor. Djurfristaden gavs tillåtelse att hämta tusen hönor med två specialchartrade flygplan, betalda av en person som stöder djurfristaden. 

– Att hämta, transportera och ta hand om hönorna är det mest utmattande som jag har gjort. Men jag skulle göra det igen, när som helst, eftersom hönorna nu får leva för sin egen skull, precis som alla fåglar borde få göra, säger Hannah Beins från Animal place till djurrättsorganisationen Mercy for Animals.

När hönorna mår bättre ska de adopteras bort och Animal Place har även serverat tusen veganluncher, en för varje räddad höna, till lokala djurbönder för att ytterligare uppmärksamma räddningsaktionen.

– Tyvärr är dessa hönor bara droppe i havet med tanke på alla hundratals miljoner hönor som blir dödade varje år av djurindustrin även utan en global pandemi, säger Kim Sturla, verksamhetschef på Animal Place.