Tema: Corona
Makaker används i försök för att få fram ett vaccin. Till höger Erik Walum från stiftelsen Forska utan djurförsök som vill ersätta djurförsök med andra metoder. Foto: Jo-Anne McArthur
#utrikes

Färre djurförsök under pandemin

I jakten på ett vaccin mot coronaviruset utsätts många djur för plågsamma experiment. Men det totala antalet djurförsök har minskat de senaste månaderna.

Just nu arbetar forskare över hela världen i rekordfart för att få fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. I medierna visas ofta bilder från försök där djur infekteras med covid-19.     

– Djurförsöken innebär inte bara etiska problem, tiden är ett annat problem, liksom det faktum att djurförsöken ofta inte ger svar på vad som händer i en människa, säger Erik Walum, ordförande i stiftelsen Forska utan djurförsök, i ett inlägg på organisationens hemsida.

De djurarter som brukar användas i försök, möss och råttor, blir inte sjuka av det nya coronaviruset. Därför experimenterar man ofta på hamstrar och illrar men även på apor. Från olika håll i världen rapporteras om coronastudier av olika slag på rhesusapor, makaker och babianer.

Forska utan djurförsök är en forskningsstiftelse som arbetar för att djurförsök ska ersättas med “nya och bättre metoder”. De tycker att coronapandemin visar på problemen med att förlita sig på djurförsök.

– Att inte lära sig av detta och göra rejäla satsningar på att utveckla fler cellmodeller, matematiska modeller och satsa på nytänkande inom forskning är ett svek inte bara mot försöksdjuren, utan även mot samhället och alla de människor som drabbas av sjukdom och inte kan få hjälp i tid, säger Erik Walum.

Samtidigt som nya djurförsök godkänns för att studera och stoppa viruset har flera laboratorier aviserat att de kommer att minska antalet djurförsök för andra syften så långt det går, enligt tidskriften Nature. Orsaken är att det är svårt att få fram alla leveranser till laboratorierna och att forskarna riskerar att smitta varandra med viruset, precis som på andra arbetsplatser. 

Även svenska djurhus drar ner på aveln och undviker att starta upp nya studier om de kan vänta. Många universitet och företag har dessutom lånat ut teknisk utrustning såsom ventilatorer, som normalt används till försöksdjur, till vården och de har också lämnat över skyddsutrustning som handskar, rockar, glasögon och annan skyddsutrustning som de haft i sina lager.

Den 24 april är det djurförsöksdjurens dag och många djurrättsorganisationer uppmärksammar dagen, till exempel Djurrättsalliansen. Organisationen hade planerat en marsch mot djurförsök men istället anordnas en onlineprotest där deltagarna bland annat uppmanas att dela bilder i sociala medier med hashtaggen #stoppadjurförsöken.