Polen och Frankrike kan bli det sextonde och sjuttonde landet i Europa som förbjuder minkfarmer. Foto: Jo-Anne McArthur
#utrikes

Frankrike förbjuder minkfarmer – Sverige nästa?

Polen förbjöd pälsfarmer för några veckor sedan. Nu följer Frankrike efter. “Att hålla djur i trånga gallerburar hör inte hemma i ett modernt samhälle”, säger Camilla Bergvall, ordförande Djurens rätt. 

Igår meddelade den franska ministern Barbara Pompili att pälsindustrin i landet ska upphöra. Landets sista fyra minkfarmer ska stänga senast 2025. 

– Jag vill uppmana Sveriges folkvalda att ta inspiration och lägga ett förslag för att fasa ut Sveriges pälsdjursfarmer. Det finns ett stort folkligt stöd för en avveckling av minkfarmning men den politiska handlingskraften lyser med sin frånvaro, säger Camilla Bergvall, ordförande Djurens rätt. 

Frankrikes besked kom bara några veckor efter att underhuset i Polen röstade för att stänga landets minkfarmer, ett besked som överraskade för många eftersom Polen är världens tredje största pälsproducent efter Kina och Danmark.

– Vi blev chockade men det är såklart fantastiskt, säger den polske djurrättsaktivisten Jan Tanski till Anlib.

Över sjuttio procent av befolkningen i Frankrike och Polen vill se ett förbud, men att ländernas regeringar agerar just nu beror i båda fallen på uppmärksammade undercover-filmer från minkfarmer av djurrättsaktivister. 

– De senaste åren har djurrättsrörelsen vuxit väldigt mycket och väldigt snabbt i Polen. Men motståndet är fortfarande starkt, särskilt bland äldre och på landsbygden, säger Jan Tanski.

Polen och Frankrike kan bli det sextonde och sjuttonde landet i Europa som förbjuder pälsfarmer. Storbritannien var först ut, redan 2003. Sverige hade också kunnat vara ett föregångsland. I mitten av 2000-talet fanns ett skarpt förslag som hade majoritet i riksdagen men förbudet stoppades av Alliansen (M, C, L och KD) efter deras valseger 2006.