Efter fritagningen av sexton kaniner förföljde farmarna aktivisterna och sköt genom en bilruta. En av aktivisterna skadades. Foto: Martina Vedin
Helgens djurrättsmarsch genom centrala Barcelona krävde ett slut på människans förtryck av djur. Foto: Martina Vedin
En av de 32 000 grisar som dagligen dödas på det nybyggda slakteriet utanför Barcelona. Foto: Martina Vedin
#utrikes

Kaninfarmare sköt mot aktivist

En kaninfarmare avlossade ett skott mot en bil med flera aktivister efter en öppen fritagning i Spanien. En av aktivisterna skadades av glassplitter från en bilruta. “Det var väldigt otäckt” säger svenska aktivisten Michelle Berghäll som var med på fritagningen.

Det var i söndags som över hundra aktivister från flera länder genomförde en öppen fritagning av kaniner på en köttfarm utanför Barcelona. Michelle Berghäll berättar att aktivisterna uppträdde lugnt och försökte förklara att de inte tänkte bruka våld utan endast ville rädda liv. Men farmarna var hotfulla och övergick så småningom till att attackera aktivisterna.

– De viftade med järnrör och kastade stenar mot oss. När vi lämnade platsen förföljde de oss i över en timme. Det slutade med att de sköt mot bilen så att fönstret gick sönder och skadade en av aktivisterna. Tack och lov inte allvarligt, men det var väldigt otäckt, säger Michelle Berghäll.

Fritagningen och en videofilm med den skadade aktivisten har spridits på sociala medier och uppmärksammades även av lokala nyhetsmedier. 

– Det diskuterades mycket om det är rätt eller fel att rädda djur som står inför en dödsdom. Våldet mot aktivisterna togs också upp.

Dagarna innan var aktivisterna med på en manifestation vid Europas största slakteri som ligger utanför Barcelona. Det är nybyggt och har kapacitet att döda 32 000 grisar om dagen 

– Det var över trettio grader varmt de här dagarna och i transporterna var hettan fullkomligt obeskrivlig. En del förare lät oss komma med vatten till grisarna och då kunde vi också dokumentera situationen. Andra vägrade stanna men då placerade vi oss ändå framför bilarna så att de var tvungna att sakta in.

Under helgen anordnades också en stor djurrättsmarsch i centrala Barcelona, från Plaça Catalunya runt staden till torget vid katedralen där deltagarna lyssnade till flera tal. Enligt Michelle Berghäll var det en mäktig tillställning, präglad av starkt engagemang:

– Det vibrerade en kraftfull, stark och hoppfull känsla i luften hela vägen!