Fem hundra djurrättsaktivister från hela världen och en handfull hundar sammanstrålade i Luxemburg. Foto: Martin Smedjeback
Nästan femtio föredrag hölls under helgen med titlar som Att omvandla bondgårdar till djurfristäder, Kraftens psykologi och En introduktion till jaktsabotage. Foto: Martin Smedjeback
Den amerikanske filmmakaren James Hoot presenterade sin nya tv-serie Planet Vegan. Foto: Martin Smedjeback
#utrikes

Välbesökt djurrättsträff i Luxemburg

Föredrag, workshops och häng under fyra dagar. Förra helgen träffades fem hundra djurrättsaktivister i Luxemburg för en årlig internationell konferens. Men nu höjs röster för att flytta träffen till nätet av klimatskäl. 

För nionde året i rad arrangerades International Animal Rights Conference (IARC) i Luxemburgs nästa största stad Esch. Konferensen hålls i ett Kulturhus som tidigare var ett slakteri. På morgnarna erbjuds yoga och på kvällarna karaoke.

I en utställningslokal har Helen Barker från Storbrittanien satt upp 150 konstaffischer om djurrätt från 50 konstnärer. Hon företräder Art Compassion Project, ett internationellt nätverk av djurrättliga konstnärer.

– Jag tycker att det är ett väldigt inspirerande ställe att vara på. Särskilt att höra aktivisters berättelser från olika delar av världen, till exempel Vietnam. Det gör att jag förstår hur lätt vi har det i Storbritannien. Det får mig att inse att vi kan göra mer i mitt eget land men också att vi behöver samarbeta, säger Helen Barker, 58, som har varit vegan i 23 år.

I det digra programmet finns nästan femtio föredrag. De har titlar som Hälsa och effektiv aktivism, Insekter, Amerikanska juridiska trender som påverkar djur, Att omvandla bondgårdar till djurfristäder, Kraftens psykologi, En introduktion till jaktsabotage och Djurens frigörelse och klimaträttvisa. Kända namn inom djurrättsrörelsen som Melanie Joy och Tobias Leenaert finns bland föredragshållarna men också okända och helt nya namn. 

– Det är riktigt coolt att komma hit och lyssna på några av mina favoriter. Men mer än något annat så är det ett inspirerande tillfälle. Här kan jag känna hur vi växer som rörelse, hur vi växer tillsammans och vilken påverkan vi kan ha. Det är riktigt vackert! säger James Hoot, en amerikansk filmmakare som ska presentera sin nya tv-serie Planet Vegan.

Under ett diskussionspunkt om hur konferensen i Luxemburg ska se ut nästa år argumenterades för möjligheten att arrangera den helt på nätet av klimatskäl med tanke på alla resor som krävs för att aktivisterna ska ta sig dit. Men en övervägande del av deltagarna tror inte på den lösningen. 

Någon säger att föredragen går att se på nätet (alla föredragen laddas upp på Vegan kanal på Youtube) men att mötena med andra människor och atmosfären inte går att återskapa online. En kvinna från Spanien flikar in:

– Det här är enda gången på året jag får spendera med andra veganer, ja förutom min man då.

– Jag skulle blivit utbränd om jag inte träffat aktivister som er, säger en annan deltagare.