Veganföreningen i Norge, Norsk vegansamfunn, ska registreras som ett “livssynssamfunn”. Det beslutade organisationen på ett extra årsmöte igår.
Under flera år har Norsk vegansamfunn som bildades 2009 övervägt att bli en livsåskådningsorganisation för att tydliggöra att veganism är ett etiskt förhållningssätt och för att få statligt stöd. Samuel Rostøl, vice ordförande i föreningen, är glad över gårdagens beslut på årsmötet.
– Det känns jättebra. Vi kommer få mycket större möjligheter att nå ut med vårt djurrättsliga budskap, säger han.
I norsk lagstiftning har en sammanslutning kring en särskild livsåskådning ungefär samma status och skydd som ett trossamfund. Det innebär exempelvis att både icke-religiösa livsåskådningsorganisationer och trossamfund får 580 norska kronor per medlem och år i statligt stöd. Landets största “livssynssamfunn” är Human-Etisk Forbund som har närmare 100 000 medlemmar och bland annat arrangerar sekulära ”humanistiska konfirmationer”.
I Sverige finns ingen motsvarande organisationsform även om förbund som Humanisterna kallar sig för livsåskådningsorganisationer. Förbundet Humanisterna har länge varit kritiska till att organisationen till skillnad från svenska trossamfund inte får statliga medel.
Norsk vegansamfunn har cirka 500 medlemmar och Samuel Rostøl tror att de kommer att växa ytterligare efter bytet av organisationsform.
– Det statliga stödet gör att vi kan ta bort vår medlemsavgift som är ett hinder för många unga människor och framför allt att vi kan utmana köttlobbyn i betydligt större utsträckning.
Att betrakta veganism som en livsåskådning är inte något nytt för veganer. Vegan Society i England, världens första veganförening som startade 1944, har länge definierat veganism som “ett sätt att leva som syftar till att utesluta, så långt det är möjligt och praktiskt, alla former av utnyttjande av och och grymhet mot djur för mat, kläder eller något annat ändamål.”
Samuel Rostøl från Norsk vegansamfunn tror att organisationens djurrättsliga profil kan bli ännu starkare nu när deras veganism officiellt klassas som en livsåskådning.
– De djuretiska frågorna har alltid varit i centrum för oss men i media framställs veganism ofta som en kosthållning. Nu blir det förhoppningsvis tydligare för allmänheten att veganism i första hand är en etisk och politisk fråga, säger han.
Det har inte varit självklart för Norsk vegansamfunn att bli ett “livssynssamfunn”. Vissa medlemmar är oroliga för att människor kommer att koppla ihop veganism med religion, sekterism och fanatism.
– Jag ser inte riktigt den risken, mycket tack vare att Human-Etisk Forbund är så stora och välkända i Norge. Om människor undrar kan vi alltid säga att vi, precis som den organisationen, inte har en religiös grund, säger Samuel Rostøl.
En annan farhåga är att man kan skrämma bort vissa potentiella medlemmar eftersom de måste förhålla sig till veganism som ett djurrättsligt förhållningssätt.
– Visst, det kan hända att människor som enbart ser veganism som en kosthållning inte söker sig till oss i samma utsträckning. Men jag tror att vi kan vinna betydligt fler genom att ha en tydligare djurrättslig profil.
Veganism har inte ett lika starkt fäste i Norge som i andra europeiska länder, berättar Samuel Rostøl. Enligt en undersökning är ungefär en procent av befolkningen veganer.
– Norge är ett land som präglas av traditionella och konservativa värderingar, säger han.
Genom åren har Norsk vegansamfunn anordnat många lokala veganträffar för att ge veganer en möjlighet att träffa likasinnade.
– Den verksamheten fortsätter men vårt fokus kommer att vara opinionsbildande verksamhet nu när vi får en starkare ekonomi.