"Djurplågeriet fortsätter och myndigheterna ser på" säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. Foto: Djurrättsalliansen
Jordbruksverket förbjöd burarna i april, bland annat för att dödligheten har varit hög, att bröstbensbölder förekommer i stor utsträckning och att det är svårt att göra en daglig tillsyn. Foto: Länsstyrelsen
Gimranäs VD körde rakt mot aktivisterna under aktionen. Klippet är från Djurrättsalliansens livestream på Facebook. Video: Djurrättsalliansen
#inrikes

Aktivister spärrade av kläckeri

Djurrättsalliansen spärrade av ett kläckeri utanför Herrljunga på förmiddagen. Orsaken är att företaget Gimranäs använder olagliga burar.

Det var strax efter klockan tio som sju aktivister från Djurrättsalliansen gjorde en symbolisk avspärrning utanför anläggningen med de olagliga burarna.

– Vi vill förstås att alla djurindustrier ska läggas ner oavsett vilka burar som används. I det här fallet ser vi en möjlighet att rädda väldigt många hönor och tuppar genom att omplacera dem till kärleksfulla hem, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, som var på plats.

Gimranäs, som föder upp omkring hälften av alla hönor till svenska äggfabriker, började använda de aktuella burarna redan 2012. Eftersom de inte hade använts i Sverige tidigare har myndigheterna gjort en utvärdering av bursystemet ur ett djurskyddsperspektiv.

Efter många turer förbjöds burarna av Jordbruksverket för två månader sedan, bland annat för att dödligheten har varit hög, att bröstbensbölder förekommer i stor utsträckning och att det är svårt att göra en daglig tillsyn. Trots förbudet fortsätter företaget använda bursystemet och idag finns cirka 50 000 hönor och tuppar i de stallar där burarna används.

Djurrättsalliansen har polisanmält Gimranäs för djurplågeri och har varit i kontakt med Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet. Djurrättsalliansen har också erbjudit sig att hjälpa till att omplacera djuren.

– Ingenting händer. Djurplågeriet fortsätter och myndigheterna ser på, säger Malin Gustafsson.

Hon tycker att förmiddagens aktion gick bra. Flera medier var på plats och uppmärksammade aktionen. Den mest dramatiska händelsen var att företagets vd körde rakt mot aktivisterna med sin bil, en händelse som fångades på Djurrättsalliansens livestream från aktionen på Facebook.

– Det var väldigt obehagligt och journalisterna på plats reagerade också. Vi kommer att göra en polisanmälan även om detta.