"Vad vill vi ha? Djurens frihet!" Djurrättsmarschen intog Stockholms gator för tredje året i rad. Foto: Staffan Andersson
Många blev ordentligt blöta under demonstrationen men kampviljan var topp. Foto: Staffan Andersson
Demonstrationen avslutades med en gruppbild i Humlegården. Foto: Staffan Andersson
#inrikes

Blöt marsch för djuren

Paraplyer, pepp och djurrättsliga budskap. Regnet hindrade inte hundratals människor från att delta i Djurrättsmarschen under eftermiddagen.

– Ingenting är statiskt, allting förändras. Vi är en del av en historisk process som kommer att leda till djurens frigörelse. Nu marscherar vi, ropar aktivisten Victor Sjödin i högtalaranläggningen.

Ungefär fem hundra personer ställer upp sig i Vasaparken i centrala Stockholm. Plakat delas ut, några övar på talkörer och ett barn hoppar upp och sätter sig på sin pappas axlar.

För tredje året i rad börjar demonstrationståget att röra på sig. Djurrättsalliansen som arrangerar går först med banderollen ”Djurrättsmarschen – för alla djurs frihet”.

Till en början är det uppehållsväder och många stockholmare stannar till för att titta på tåget och lyssna på de djurrättsliga budskapen. Några gör tummen upp.

– Ingen mer tortyr, inget mera blod. Djuren lider och nu har vi fått nog, skanderar demonstranterna.

När Djurrättsmarschen går förbi en manifestation för Amazonas hurrar deltagarna i de båda demonstrationerna till varandra. Sedan kommer regnet. Det är en rejäl skur. Några paraplyer fälls upp och många skor blir genomblöta.

– Fan vad härligt! Det är så här det ska vara, skriker någon och tar i extra mycket i talkörerna.

När tåget svänger av Sveavägen till Kungsgatan tittar solen plötsligt fram och många skriker sig hesa den sista biten fram till Humlegården där Djurrättsmarschen avslutas.

Isabelle och Mårten van Rheinberg med sonen Axel är några av deltagarna.

– Blött men roligt, sammanfattar de marschen och lägger till att demonstrationen ger uppmärksamhet åt djurrättsfrågan och är stärkande för dem själva eftersom de, för ovanlighetens skull, är omgivna av andra veganer.

Just känslan av gemenskap tar aktivisten Tissi Aum upp när hon talar i Humlegården.

– Vilken fantastisk känsla vi har haft idag. Låt oss ta med den när vi går härifrån så att vi orkar fortsätta kämpa för djuren, säger hon.