"Det är skrämmande hur snabbt en kryddad rubrik i media blir en sanning" säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.
#inrikes

Djurens Rätt anmäler SVT-inslag

Djurens rätt har anmält ett nyhetsinslag i Rapport till granskningsnämnden. Vilseledande och onyanserat, enligt Djurens rätt. Inte alls, enligt SVT.

Det var i början av februari som SVT sände ett nyhetsinslag som bland annat handlar om att anställda på Djurens rätt har begått brott. Bakgrunden är att två anställda är dömda för djurrättsaktioner som de gjorde i början av 2000-talet innan de började jobba för organisationen.

– I inslaget nämns det inte när brotten utfördes, att det var civil olydnad eller att personerna inte var anställda på Djurens Rätt när brotten begicks. Det är både vilseledande och onyanserat, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

När Text-TV publicerade nyheten hade den först rubriken “Djurens rätt präglas av brottslighet”.

– Man har dragit det här väldigt långt på väldigt lösa grunder.

Inslaget var en del av SVT:s granskning av Djurens rätt, en granskning som gjordes kort efter Göteborgs-Postens uppmärksammade artiklar om hotfulla djurrättsaktioner mot djurbönder.

– Det gör att tittarna väldigt lätt relaterar till den typen av djurrättsaktivism. Hela SVT:s granskning kändes som ett försök att koppla ihop oss med metoderna som lyftes fram i GP:s granskning. Det är missvisande och helt enkelt dålig journalistik, säger Moa Richter Hagert.

Djurens rätts policy är att enbart arbeta med lagliga metoder och organisationen tar avstånd från hot och våld men också från civil olydnad.

Varför tar ni avstånd från civil olydnad?

– Det får inte finnas några oklarheter kring att vi enbart arbetar med lagliga metoder. Det är viktigt för vår trovärdighet då vi bland annat jobbar mycket politiskt.

Om någon skulle söka jobb på Djurens rätt idag och har utfört civil olydnad i närtid skulle organisationen kanske göra en annan bedömning än för femton år sedan när de dömda blev anställda, enligt Moa Richter Hagert.

Hon berättar vidare att SVT:s granskning inte påverkade Djurens rätt så mycket till en början. Andra medier plockade inte upp nyheten och organisationen fick inte så många kommentarer från medlemmar och följare på sociala medier.

Det var först när Djurens rätts samarbete med hamburgerkedjan Max blev offentligt i förra veckan som SVT:s rapportering gjorde sig ordentligt påmind. Meningsmotståndare hörde av sig till Max och hänvisade till inslagen vilket ledde till att företaget drog sig ur samarbetet.

– Det är också därför vi inte har gjort någon anmälan förrän nu. Det är skrämmande hur snabbt en kryddad rubrik i media blir en sanning.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Riksnyheter, håller inte med Djurens rätt om att inslaget är vilseledande.

– Reportern berättar tydligt i speakertexten att det hände för länge sedan. Ingen exakt datering framförs i ord men i inslaget visas en datorskärm där reportern använder internetverktyget Wayback Machine för att ta sig in på länkar från tidigt 2000-tal. Ingenstans påstås heller att brotten skulle bestå av hot och våld, säger Charlotta Friborg.

Hon tycker också att det är relevant att Djurens rätt har framhållit att det är möjligt att personerna inte hade fått anställning idag.

– Därmed har de själva konstaterat att det vi granskade och uppmärksammade är problematiskt.

Djurens rätt anser att er granskning är ett försök att koppla ihop organisationen med de metoder som beskrivs i GP:s granskning. Hur ser du på det?

– Vi har jobbat länge med vår granskning. Arbetet påbörjades före GP:s publiceringar, säger Charlotta Friborg.

Länk till det anmälda inslaget